Min tisdagskommentar förra veckan "Ska FA byta färg?" har fått en hel del kommentarer, både här på rupeba.se och på flera andra nätsidor där den publicerats. Inlägget har också översatts till engelska och publicerats internationellt.
Efter att jag lagt ut mitt inlägg är det många andra som kommenterat att EKHO har fått statsbidrag för att förändra Frälsningsarméns bibelsyn. Här kommer några inlägg:
Världen idag - "Statliga pengar ska ändra arméns bibelsyn"
Dagen - "När staten vill styra bibeltolkningen"
Svenska Evangeliska Alliansen - "Frälsningsarmén bör söka statsbidrag för att påverka EKHO"
Norske Dagen - "Statsstøtte til homofilipress mot Frelsesarmeen"
Flera har också kommenterat detta i olika bloggposter. Mikael Karlendal, pingstpastor i Ängelholm, skriver ett inlägg med rubriken "Tala ur skägget".
Karlendal skriver om Ungdomsstyrelsen som beviljat statliga medel till EKHO: "Men denna ungdomsstyrelse har så vitt jag minns gjort en del märkliga saker förr, så det bästa kanske vore att avskaffa den helt. Det verkar sitta en del beskäftiga individer där som inte begriper vad demokrati är. De begriper uppenbarligen inte vad religionsfrihet, föreningsfrihet och yttrandefrihet betyder. Sådana personer borde inte ha rätt att fördela statliga pengar på detta sätt."
Men Karlendals rubrik syftar på en intervju i Dagen där han tycker att Marie Willermark yttrycker sig för försiktigt och diplomatiskt. Karlendal skriver också hur han tycker att Marie skulle ha svarat.
Men jag vill gärna försvara Maries svar. Hon svarar bland annat på frågan om man kan vara homosexuell och soldat. Marie svarar: "Det är inte en så enkel fråga". Man kan naturligtvis, som Mikael Karlendal, tycka att det är ett luddigt svar. Men frågan är inte så enkel. Om man svarar med "ja", kan det missuppfattas, och om man svarar med "nej" kan det missuppfattas.
Man skulle lika gärna kunnat fråga om man får bli soldat om man är heterosexuell. Svaret kan då bli "ja" om man är frälst, delar Frälsningsarméns lära och är villig att leva efter Frälsningsarméns etiska principer (det måste man skriva under för att få bli soldat). Om man inte fyller de kraven blir svaret "nej".
Här är det ingen skillnad på homosexuella och heterosexuella. Om en homosexuell person är frälst, delar Frälsningsarméns lära och är villig att leva efter Frälsningsarméns etiska principer, skulle han eller hon kunna bli frälsningssoldat. Om han eller hon inte fyller de kraven måste svaret bli nej.
I övrigt tycker jag det skulle vara intressant att se vad som händer om Frälsningsarmén skulle söka statsbidrag för ett projekt som går ut på att ändra EKHO:s syn på homosexualitet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar