6 mars 2015

Jan Guillou, igen....

Jan Guillous krönika där han anklagar judarna i Sverige för att ljuga om sin rädsla fortsätter att dra till sig kommentarer. Jag skrev själv tidigare ett inlägg med rubriken "Jan Guillou i blåsväder". Du kan läsa den HÄR.

Nu skriver Elisabeth Åsbrink en krönika i Dagens Nyheter med rubriken "Jan ­Guillous krönika kommer att få ­framtidens forskare att häpna". Du kan läsa Åsbrinks artikel HÄR.

   Elisabeth Åsbrink skriver: "Vågen av antisemitiska dåd i Europa visar att ­människors identitet kan bli ­deras dödsdom. Och när judar hotas, står andra grupper på tur, det visar den ­historiska erfaren­heten.
   Man kan ha invändningar mot denna verklighetsbeskrivning. Och, utan andra jämförelser, tänker jag på Jan Guillous krönika om antisemitism och islamofobi härom veckan (Aftonbladet 22/2). En text som nog får framtidens forskare att häpna, den dag de ­sitter på KB och undersöker debatten efter årets terrordåd. Var detta svensk kulturelits syn och slutsats?...
   Segregation och diskriminering existerar i Sverige, och i Europa. Att någons identitet blir skäl för ­rasism är oacceptabelt – och olagligt. Det är därför vi ska reagera, både när moskéer blir skändade och judiska gravar vandaliseras. Både när en man med kippa får glasflaskor kastade efter sig och en kvinna med huvudduk misshandlas....
   Problemen med Jan Guillous krönika är inte bara påståendet att judars rädsla är en lögn fabricerad av vissa svenska debattörer, eller att han ställer minoriteter mot varandra och graderar deras lidande – problemet är att han inte förstår att det som först sker med minoriteterna, sker senare med resten."

Inga kommentarer: