15 mars 2015

Ren olja från krossade oliver

I Andra Mosebok 27 kan man läsa om oljan till lamporna (vers 20-21). Lampornas funktion var att lysa upp det rummet som hette "Det heligaste". På altaret tillsammans med lamporna fanns skådebröden. Skådebröden kan vi tänka på som Jesus som kallar sig själv Livets bröd.
Lamporna gjorde helt enkelt bröden synliga i det annars mörka rummet.

På samma sätt kan vi som kristna se det som vår funktion att göra Jesus synlig i vår värld och i vår tid. Men för att lamporna skall kunna ge ljus krävs det "ren olja av stötta oliver". Stötta oliver är oliver som har krossats i en mortel. Nästan hälften av fruktköttet i mogna oliver består av olja.

Varför stötte man oliverna? Okrossade oliver ger inget ljus. Det är inne i oliverna som fruktköttet finns. Vad innebär det för oss? Jag tror att det är det som Paulus talar om då han talar om att vi har skatten i lerkärl, för "att den väldiga kraften skall vara Guds och inte komma från mig" (2 Kor 4:7).

Vi kan vara så upptagna att vårda vårt yttre och göra lerkärlet så fint som möjligt.Men då vi gör det döljer vi det som vi egentligen skulle göra synligt: Jesus.

Innan oliverna är stötta ser man bara det yttre. Stötta oliver däremot visar det som finns inuti. Då vi sätter fokus på att ge Jesus ära istället för att själva ta äran och berömmelsen, då gör vi Jesus synlig i vår tid och i vår värld.

Inga kommentarer: