"Blir man frälst i dopet?
En god vän hade i samtal med några kyrkoledare hört att man blir frälst i dopet. Att bli född på nytt är inte s.a.s. ett måste om man redan är döpt."
___________________________
Det korta svaret på frågan är: Det beror på vem du frågar
Om du frågar en lutheran så blir nog svaret: Ja
Den klassiska lutherska tron menar att man blir frälst och till och med andedöpt i barndopet eftersom man döps i Faderns Sonens och den helige Andes namn.
Eftersom man inte är medveten om sitt dop som barn kan man bekräfta sitt dop i konfirmationen då man blivit lite äldre.
Stödet i Bibeln för barndop är svagt. Den bygger på bibelord som: "Tro på Herren Jesus så blir du frälst. du och din familj" (Apg 16:31)
Detsamma gäller förmodligen om man frågar en katolik.
Om du frågar en baptist eller en pingstvän om man blir frälst i dopet så blir svaret nej.
Den mest vanliga synen i kyrkor som tillämpar troendedop (vuxendop) är att dopet inte har med frälsning att göra. Man menar att det är helt orimligt att frälsningen avgörs av vilka föräldrar man råkat få om man är frälst eller inte.
Först blir man frälst och efter det blir man döpt som en bekräftelse till det som redan skett.
Det vanliga sättet att bli frälst i Bibeln är att man på något sätt får bejaka frälsningen. Vi måste ta emot det Gud redan givit.
Här kommer några exempel:
”För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst.
Med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst.” (Rom 10:9-10)
"Och det skall ske att var och en som åkallar Herrens namn ska bli frälst (Apg 2:21)
"Ty alla Guds löften har fått sitt ja genom honom. Därför säger vi också genom Honom vårt Amen, Gud till ära" (2 Kor1:20) Gud har sagt sitt och vi svarar genom vårt Amen=Låt det ske
"Men åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn" (Joh 1:12) Vi blir frälsta genom en aktiv handling "tog emot".
Om du frågar mig.
Jag är ju frälsningssoldat och Frälsningsarmén praktiserar inte sakramenten som dop och nattvard. Man kan säga att Frälsningsarmén har en vidare syn på sakramenten. Svenska kyrkan har två sakramenten, katolska kyrkan har sju sakramenten, kyrkofadern Augustinus hade ett odefinierat antal sakrament. Frälsningsarmén ser mer som Augustinus att hela livet är ett sakrament (en helig handling).
Vilka konsekvenser har detta fått för mitt liv? Jag blev frälst och döpt i den Helige Ande som en ung man. Som en något äldre man lät jag döpa mig i vatten. Jag blev inte mer frälst då, det var mer en lydnadshandling mot Guds ord.
/PB