1 okt. 2008

Höger, vänster eller mittemellan?

I Svenska Dagbladet och Dagen kan man läsa om den kristna vänsterns manifest. Broderskapsrörelsen etiketterar sig som "kristen vänster" och ger opportunistiskt sina motståndare etiketten "kristen höger", väl medveten om att den etiketten för de flesta associeras med företeelser i USA som massmedia har lärt oss att tycka illa om.

Men kan Kristus låsas in i höger-vänster-mittemellan skalan? Broderskapsrörelsen kan fortsätta att försöka låsa in sig själva och sina förmodade motståndare i trånga ideologiska bås, men Kristus får inte plats i de trånga båsen.

Götabloggen skriver: "Jesus är inte höger eller vänster. Genom att så tydligt begränsa Jesus till vänsterskalan inom politiken så begränsar man Jesus. Detta är samma misstag som den kristna högern gör. Jesus står faktiskt över frågorna om höger och vänster. Det är sant att alltför ofta har Jesus blivit samma sak som borgerlig eller höger, men han är inte det, men han är lika litet bara vänster. Han är inte heller bara mitten. Han är allt detta i olika frågor. Att begränsa Jesus till höger eller vänster blir ju faktiskt i det närmaste till avguderi. Man omskapar till Jesus efter sin politiska färg och låter honom inte komma till tals i de frågor som inte stämmer med den egna övertygelsen. På sätt och vis blir Jesus ofarlig, för han tycker alltid som en själv. Jesus utmanar alltid våra vedertagna synsätt och går utanför våra uppsatta ramar."

Bibeln säger: "Vi går längs Kungsvägen och viker inte av åt vare sig höger eller vänster" (4 Mos 20:17)

Så till alla som vikt av till den kristna vänstern eller den kristna högern, se till att du inte fastnar där. Jesus finns inte där. Jesus är större än så.

peppebaron
www.rupeba.se

Inga kommentarer: