30 okt. 2008

Vi har fått en abortdebatt i Sverige

Abortfrågan har under många år varit en fråga som inte har fått ta plats i det offentliga samtalet i Sverige. Jag skrev i september:
"Någon abortdiskussion har inte funnits i Sverige under lång tid, varken i den politiska debatten eller i media. Man har sett det som en självklarhet att kvinnan ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp. Den kristna rösten, som normalt har varit mindre positiv till aborter, har inte hörts. Det har också skett en åsiktsglidning bland många kristna mot en mer positiv inställning till aborter.

De fåtaliga gånger som abortfrågan kommenterats i kristna media har det ofta handlat om att kritisera och ta avstånd ifrån kristna som man anser demonstrerat mot aborter på ett mindre lämpligt sätt. Se tidigare inlägg på rupeba.se:
-Vems utveckling är det egentligen som skadas?>>
-Vem bryr sig om dem det egentligen handlar om?>>
-Abortdemonstration mot pingstkyrka väckte reaktioner>>

I kritiken mot de som protesterar mot aborter har däremot själva abortfrågan sällan diskuterats.

Men egentligen är väl alla emot aborter. Det finns väl ingen som menar att kvinnan har rätt att bestämma över sin egen kropp då hon är havande i åttonde månaden. Det är väl också så att ingen förespråkar aborter under den åttonde månaden.

Så ytterst sett är alla emot aborter. Vad man egentligen har olika uppfattning om är att fastställa mer eller mindre godtyckliga tidpunkter där man övergår från att vara abortförespråkare till att bli abortmotståndare.Abortfrågan är naturligtvis på många sätt en svår fråga. Det är många olika överväganden som görs. Men vad som förvånar är att det är så få som talar för den svagare parten. Annars handlar mycket av lagstiftning och etik om att skydda den svagare parten. Vem talar för det ofödda barnet?"

Efter det sände TV ett debattprogram om aborter:
"Anna eviga" om aborter>>

Efter det publicerar Dagen en artikelserie:
Svårt att undvika aborter som gynekolog i Sverige>>
Fri abort anses viktigare än personalens samvete>>
Sjuksköterska: Vet inte pastorer om att vi utför aborter?>>

Stefan Gustavsson kommenterar den sistnämnda artikeln på Credoakademins blogg:
När församlingen tystnar>>

Läs även inlägget på apg29.com:
När abort blir vardag så är det något som är fel>>



Jag välkomnar en öppen debatt om abortsituationen i Sverige.
- Inte för att skuldbelägga de kvinnor som, ofta i ytterst svåra livsstiationer, uppmuntras av samhället att göra abort.

- Inte för att skuldbelägga den vårdpersonal som ofta tvingas till svåra etiska övervägenden i en pressad arbetssituation.

- Men för att försvara det barn som ännu inte fått någon röst.
Vi behöver fler försvarare för den försvarslöse.

peppebaron

Se också Socialstyrelsens rapport:
Aborter i Sverige 2008. Januari-juni>>

Inga kommentarer: