30 maj 2009

Ett falskt evangelium

Ulf Ekman skriver i Världen idag:
När nu Sverige blivit först i världen med att få en lesbisk biskop så finns det anledning att ställa en rad allvarliga frågor. Hur kunde detta ske? Kanske borde vi ännu hellre ställa frågan: Vad har vi gjort för fel? Det är ingen tvekan att genom detta biskopsval har Sverige gått över ännu en tröskel i avfällighet. Mer och mer liknar situationen Israel på Jeremias tid. Visst finns det andra och mycket mer hoppingivande saker som sker i Sverige.

Risken är ändå att både liberalteologer och aningslösa, postmodernt inspirerade karismatiker inte bryr sig om att se allvaret i situationen, utan ropar ”Allt står väl till, allt står väl till.” Då måste vi svara som Jeremia. ”Dock, allt står icke väl till.” Hur hamnade vi här? Under det senaste seklet har sakta men säkert Gudsbilden, synen på Bibeln, synen på Jesu person och verk, synen på korsets nödvändighet och behovet av omvändelse och syndernas förlåtelse, synen på frälsningen, synen på evigheten och den dubbla utgången (att människan kan komma till himlen eller helvetet efter döden), synen på den helige Ande, synen på kyrkan, synen på etik och moral och synen på skillnaden mellan den kristna tron och andra religioner, starkt förändrats.

I vissa fall har förändringen blivit så stor att vi dels kan tala om synkretism, religionsblandning, och dels helt enkelt en annan religion som kidnappat de kristna termerna och fyllt dem med ett annat innehåll.

Läs hela inlägget i Världen idag>>

Läs också om uteslutningen av präster i USA i Dagen och på Björn O Hansens blogg.

Inga kommentarer: