19 maj 2009

”Närradio-David” och ”Schlager-Goliat”

Sievert Öholm skriver i Världen i dag:
Bara något dygn efter all hysteri kring melodifestivalen, kanske det kan vara helt rätt att i stället fokusera på Närradion, denna lilla ”uttorkade” ytterlighet på andra sidan av medievärlden. Det verkar ju dessutom som om delar av närradiofolket runt om i landet fortfarande efter 30 år brinner för mediet och möjligheten.

Orsaken kanske kan vara att Närradions folk alltid fått arbeta med en liten ”Davids-slunga” mot jätten Goliats fruktade övertag. Trots en kamp mot massivt övertag, som de verkligen själva inser , och så som omgivningen uppfattar det, har det hela tiden funnits medievisionärer, folk som velat kämpa för en övertygelse. De här människorna har velat erbjuda ett alternativ, men också stå upp för det man uppfattar som rättfärdigt och sant. Det handlar om människor som velat förändra.

Melodifestivalen synliggör medie­verkligheten och väcker tankar. Är det dags för en fight mot den glittrande festivaljätten ”Schlager-Goliat”? Och är det kanske ”Närradio-David” som skall ta den?

Det måste vara fler än jag som är hjärtligt trött på melodifestivalsspektaklet. Jag är till och med dödligt trött på de dolda budskapen, trött på det politiskt-moraliskt korrekta åsiktsförtrycket, trött på den aningslösa och bugande, oetiska, ogranskande festivaljournalistiken, trött på att betala skräpet med mina licenspengar. Kort sagt trött på ensidigheten, torftigheten och manipulationen. Manipulationen är, att starka ekonomiska och ideologiska krafter har kapat människors alldeles naturliga behov av fest, glädje, tävling och att få beundra och hylla artisteri och brillians. När tänker ”Uppdrag granskning” syna festivalkarusellen? Public service skryter ju med att vara så oberoende.

Läs mer i Världen i dag>>

Inga kommentarer: