19 maj 2009

Vart är ekumeniken på väg?

Dagen publicerar en debattartikel av ledarna för Missionskyrkan, Metodistkyrkan och Baptiskyrkan inför det planerade samgåendet:
Vi vill verka för ett nytt gemensamt kyrkosamfund, som är relevant och angeläget för alla dem som i dag söker sin andlighet. Svensk kyrkogeografi ritas om - men måtte det betyda mer än så.
Lördag den 23 maj är det dags för respektive konferenser inom Baptistsamfundet, Metodistkyrkan och Missionskyrkan att ta ställning till den avsiktsförklaring, som togs emot för ett år sedan. Nu ställs frågan på sin spets:Ska vi fortsätta att arbeta för att bilda ett nytt, gemensamt kyrkosamfund?


Artikeln kommenteras även i Sändaren där det även finns kritiska kommentarer till det eventuella samgåendet:
Metodistpastor Berndt Isaksson:
Det man undrar är ju om alla evangelikala inom dessa tre samfund är medvetna om att den eventuellt nya kyrka som man nu vill bygga med största sannolikhet blir en kyrka som kommer ha en ordning för homovigslar. Missionskyrkan överväger ju den saken, och en ordning för detta kan komma redan 2010. Tror någon på fullt allvar att Missionskyrkan i så fall inte kommer kräva att få med sig den ordningen för homovigslar in i den nya kyrkan? Och i tanke på att ett närmande ska ske till Svenska Kyrkan som redan har en sådan ordning, så är ju sannolikheten ännu mycket större att det som nu kallas "En gemensam framtid" handlar om en kyrka där homosexuell utlevnad inte bara accepteras utan dessutom välsignas som något Gud ger sitt gillande till. DET ÄR DAGS NU ATT ALLA EVANGELIKALA VAKNAR inför vad slags kyrkobygge som är på gång. Låt oss rösta Nej till Avsiktsförklaringen. Mvh Berndt Isaksson metodistpastor
http://berndtisaksson.dinstudio.se/

Ekumenik och samgående är i utgångspunkten något positivt. Men det finns en risk att sammanslagningar av detta slag bygger på en framhörhandlad kompromissteologi. Det finns säkert många i alla tre samfunden som kommer att ställa sig negativa till en sammanslagning på kompromissens grund och även ett närmande till Svneska kyrkan.

peppebaron

1 kommentar:

Anonym sa...

Låt oss hjälpas åt att be att den s.k. Avsiktsförklaringen får ett rungande Nej. Denna sammanslagning av dessa tre samfund är inte Guds vilja, det är min fasta övertygelse. Det är alltigenom ett människopåhitt och inget som är fött av Guds Ande.

Mvh

Berndt Isaksson
metodistpastor
http://berndtisaksson.dinstudio.se/