19 juni 2009

Sekulärt samhälle?

I Dagens Nyheter skriver "tolv kända intellektuella" ett gemensamt manifest som varnar för religionens påverkan på samhället och det sekulära samhällets förträfflighet.

Rubriken på manifestet är ”Därför är det viktigt med ett sekulärt samhälle”. I artikeln påpekas hur farligt det är att låta religionen påverka samhällsutvecklingen. Men man glömmer att skriva om riskerna med det sekulära samhället.

De tydligaste historiska experimenten med sekulära samhällen är Nazi-Tyskland som resulterade i Auschwitz och många andra liknande ställen, och Sovjetunionen som resulterade i Gulag och internering av fritt tänkande människor. Även det totalitära kommunist-Kina får väl ses som en representant för det sekulära samhället där man på alla sätt försökt eliminera kristen tro och verksamhet.

Jag försvarar definitivt inte religiösa yttringar som tar sig i uttryck i totalitära stater, åsiktsförtryck eller könsstympning. Men det vore på sin plats att även påpeka de enda exemplen vi har på sekulära stater.

Jag anser, till skillnad från Humanisterna, att varje människa har rätt att ha en egen åsikt och även uttrycka den. Humanisterna menar att om mina åsikter präglas av min kristna tro (det måste väl vara omöjligt att vara kristen att inte präglas av kristna värderingar?) så får jag gärna ha min tro för mig själv, bara jag inte talar om den offentligt så att den kan påverka den offentliga debatten.

Josef Gustavsson belyser detta på sin blogg:
"Humanisterna beskriver på sin hemsida att de arbetar för att värna det sekulära samhället, där religion och politik hålls isär. I organisationens stadgar står det bland annat att Humanisterna förespråkar en sekulär etik, där religiös tro eller uttolkning av föregivet heliga skrifter inte kan tillåtas styra samhällets moraluppfattningar.
Jag anser att denna syn på samhället borde kritiseras av såväl troende som icke-troende människor och anledningen är som följer. Jag som kristen människa förankrar min etik och moral på Bibeln i vilken jag tror att Guds Ord uppenbarats till oss människor. När Humanisterna beskriver att min religiösa tro och min syn på Bibeln som auktoritet över mina åsikter inte ska få tillåtas styra samhällets moraluppfattningar så säger de implicit att jag som kristen människa inte ska tillåtas att yttra mig om moral. Religionen är en privatsak och skall inte blandas in i det offentliga samhället står det i Humanisternas beskrivning om vad humanism innebär. Jag förväntas med andra ord att tänka utanför min privata religiösa sfär om jag ska påverka det offentliga samhället, men hur är det möjligt? Om jag bortser ifrån grunden för mina åsikter så finns det ju inte någonting kvar, jag blir som ett blankt papper, en människa utan värderingar och utan ståndpunkter. Som kristen människa så kan jag inte bortse ifrån min kristna tro i någon fråga, kanske minst i fråga om moral, och konsekvensen blir att jag i ett sekulärt, humanistiskt samhälle förvägras rätten att ha en offentlig åsikt."

Bengts blogg skriver om manifestet:
"Analysen av religionens positiva sidor är undermålig, och manifestet är helt i avsaknad av självkritik och kan därför svårligen bli en bra grundval för att uppnå det man säger sig vilja uppnå, ökad tolerans, mera respekt för de mänskliga rättigheter och individens frihet. Genom svepande generaliseringar om religionernas dåliga inflytande där allt dras över en kam istället för att arbeta i gemenskap med dem inom religionerna som delar samma grundvärderingar riskerar man istället att skärpa motsättnignarna. Hur mycket humanisterna än säger att man vill bygga på förnuft och värjer sig för anklagelser att vara en ny "tro", så riskerar man att hamna i en sekterism, minst lika förkvävande och likriktande som de negativa religiösa miljöer man kritiserar."

Det känns som om artikelförfattarna är desperata. De skriver "Ute i världen växer religionernas inflytande". Och detta i en tid då många "intellektuella" hade väntat sig att religionens inflytande skulle minska.

Artikeln avslutas med orden:
"Humanismen utgår från att godhet kommer inifrån, inte uppifrån. Det är dags att jämna ut oddsen."

Problemet med den deklarationen är att allt som kommer inifrån människan inte är gott. Det är därför världen ser ut som den gör, med våldtäkter, mord, rån, avundsjuka, självhävdelse, hämnd m.m.

peppebaron

Läs också
Dagen

5 kommentarer:

Skymt sa...

Så osakligt.

Vare sig nazisterna eller eller kommunisterna, hade några religösa motiv.

Sekularism är inte en garanti för att folk ska bete sig medmänskligt.

Men titta på filmen här http://www.rys2sense.com/anti-neocons/viewtopic.php?f=11&t=17708

Fråga sen dig själv om religion är en garanti för medmänsklighet!

"Problemet med den deklarationen är att allt som kommer inifrån människan som bekant inte är gott. Det är därför världen ser ut som den gör, med våldtäkter, mord, rån m.m."

Det är därför vi har LAGAR i det här landet!
För tro mig, ett våldtäktsoffer blir inte gladare för att gärningsmannen reciterar Ave Maria tio gånger!

Fredrik Bendz sa...

Vilket osakligt inlägg som sagt. Humanisterna säger inte att man som kristen inte får vara med och påverka samhället, bara att en religiös människas tro inte får gå ut över andra, dvs att du inte får förtrycka andra människor. Du får väl tro på vilka dumheter du vill, men varför vill du förtrycka andra? Vi sekulära tänker inte sitta och titta på när du förtrycker!

Patrik Lindenfors sa...

Problemet med nazism och kommunism var just deras nazism och kommunism, inte deras ateism. Läs på lite.

Michael G. Helders sa...

Supremacy of Christ Vs Christer Sturmark & Co
"Filosofi Lexikonet förklarar ateism så här:
1. Åsikt eller lära som förnekar att det finns någon gud; förnekande av Guds existens
2. I vidare mening lära som förkastar tron på Gud, inte nödvändigtvist för att denna tro är falsk (att Gud inte existerar) utan t.ex för att den är självmotsägande eller meningslös, då ordet "gud" inte har någon klar mening"

Anonym sa...

Jag planerade egentligen att diskutera ditt blogginlägg är otroligt realistiskt. Jag väljer att höra något helt nytt med det här på grund av att jag verkligen ge samma plats inom min USA under denna fråga så detta specifika hjälpa?? S alla gott. Jag kunde en ordentlig titt om ämnet plus märkt ett stort antal bloggar, men i motsats till det. Tack för att avslöja så mycket inuti din hemsida.