17 apr. 2011

Söndagsmorgon i Riga den 17 april

God söndagsmorgon! Ännu en vecka har gått och våren är i antågande!

På tisdagsmorgon spelade Rut och jag in ett påskprogram i Lettlands Kristna Radio. Ämnet var Jesaja 53:
"Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi höll honom för att vara hemsökt, slagen av Gud och pinad. Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade. Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade HERREN på honom."

I torsdags hade Rut och jag en heldag på Officersskolan om Postmodernism och Emerging Church. Det är alltid fint att vara tillsammans med kadetterna och officerarna på skolan.

I fredags hade jag ett nytt möte med den lettiska byråkratin. Vi planerar att ha friluftsmöten i en av de stora parkerna i centrala Riga. I parken finns en stor estrad och sittplatser för flera hundra människor. Vi hade talat med kommunen och de trodde det skulle gå bra, men vi måste tala med Parkförvaltningen först. Vi talade med dem och det visade sig att fredagskvällarna, som vi önskade använda, var lediga. Vi skrev en formell ansökan, där vi talade om vad vi tänkte göra under friluftsmötena, och åkte till Parkförvaltningen. Vi kom in till den ansvarige personen. Han satt och läste vår ansökan gång efter gång, tittade i kalendern och rådfrågade andra tjänstemän som råkade befinna sig inne på kontoret. Därefter satte han fem nya stämplar på vår ansökan och signerade ansökan och skickade oss till nästa avdelning på Parkförvaltningen. Där skulle vi skriva kontraktet, där vår närvaro och hur mycket vi skulle betala, reglerades. Vi satt och väntade en timme, medan tjänstemannen fyllde i alla detaljer i kontraktet. Flera gånger fick han gå till ett annat kontor för att fråga om råd hur man på bästa sätt skulle fylla i kontraktet. Efter ytterligare stämplar fick jag skriva på kontraktet och sedan togs kontraktet till någon annan i korridoren som hade befogenhet att skriva under kontraktet. Nu har vi kontraktet och vår beviljade ansökan med alla stämplar och underskrifter. Nu behöver vi bara ta med de dokumenten till Kommunalhuset och be om tillstånd att få ha friluftsmötena i parken. Någon gång under timmarna på Parkförvaltningen så uttryckte jag en smula frustration över att det tog så lång tid med alla personer som måste vara inblandade i proceduren. Men då sa vår sekreterare tröstande att det säkert har någon funktion med alla stämplar, underskrifter, korridorer och väntande. Och hon har förmodligen rätt.

Men det är helt fantastiskt att det ser ut som om vi ska få ha sex friluftsmöten i centrala Riga på fredagskvällarna mellan 18.00 och 19.00. Om du råkar vara i Riga så är datumen 6/5, 20/5, 27/5, 3/6, 10/6 samt 17/5.

I lördags hade vi inbjudit till "Öppen dörr till Officersskolan". En dag då intresserade fick komma och se hur det ser ut på OS och veta lite mer om vad man gör på OS. Deltagare från hela landet samlades. Från Liepaja på västkusten till Seda i nordost nära gränsen till Estland och Ryssland.
Tre av kadetterna fick vara panel och svara på deltagarnas alla frågor:

Idag på söndagsmorgonen ska vi transportera alla Landsledare för Frälsningsarmén i Norden och Östeuropa till förmiddagsgudstjänsten på Riga 1. Ledarna har under helgen sin årliga konferens på en konferensanläggning utanför Riga.

Sedan kommer förmodligen som vanligt en ny vecka. Jag ber att det ska bli en välsignad vecka för dig. Det är ju påskvecka.
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: