22 apr. 2011

Ulla Karlsson: ”Nu vet jag vad som är tabu i kyrkan”

Kyrkans Tidning skriver på ledarplats:
"Ulla Karlsson, präst i Aspeboda församling utanför Falun, har orsakat den kraftigaste läsarstormen någonsin på nätdebatten i Kyrkans Tidning. Hon anklagas för att bryta mot kyrkans lära och flera framför åsikten att hon inte längre borde få vara präst. Någon menar att hon borde brännas på bål. Hon är också anmäld till sitt domkapitel.
Anledningen är två artiklar där  hon – kategoriskt och onyanserat, menar många – går till generalangrepp på den objektiva försoningsläran. (Läs den ena artikeln här och den andra här). Hon framför tanken att det inte behövs några blodiga offer, vare sig mänskliga eller gudomliga, och att kyrkan har ett ärende till människorna utan att man behöver hävda att Jesus dog på korset för våra synders skull
."

Ulla Karlsson citeras i artikeln och det verkar som Jesu död var en stor tragedi som råkade hända och som inte har med vår synd att göra:
"Det finns ingen synd att förlåta på det sättet som man menar i den objektiva försoningsteologin. Jesu död ser jag som en stor tragedi och det gäller att se hans död för vad den är."

Om Ulla Karlsson verkligen menar att kyrkan borde ha ett annat budskap än att Jesus dog på korset för våra synders skull, så undrar jag, vad skulle det budskapet i så fall vara??? Tar man bort det mest centrala i den kristna tron, vad finns det då kvar??

/PB

Inga kommentarer: