11 apr. 2011

Vem granskar granskaren?

Tuve Skånberg skriver i Världen idag om medias makt med anledning av Kalla Faktas terrorisering av Frälsningsarmén för att avslöja vad som redan är känt för var och en som vill läsa Frälsningsarméns hemsida. Tuve skriver:
"Media är inte längre "tredje statsmakten", de som granskar makten, media har blivit makten. Och när media är fullt upptagen av att vara makten, vem ställer då media till svars? Vem ska granska granskaren?"

Ett annat utslag av medias makt är det nya "Radioleaks". Du kan för radion göra avslöjanden om dina bekanta, arbetsgivare, ja överhuvudtaget om vem som helst som du vill misskreditera. Du behöver inte ens tala om vem du är, eller ansvara för de uppgifter du lämnar. SvT garanterar att inte ens de som arbetar på radion kan spåra uppgifterna till dig. Ditt meddelande är krypterat. Förr var det KGB som uppmuntrade till angiveri. Nu har den rollen tagits över av media. På SvT:s hemsida kan man läsa:
"Radioleaks är till för våra lyssnare och läsare, medborgarna, de som ett public service företag som Sveriges Radio arbetar för. Genom Radioleaks kan du digitalt och krypterat lämna över information till Sveriges Radio.
Sveriges Radio finns i hela Sverige. Att bevaka och skildra varenda del av samhället är i princip omöjligt. Vi är beroende av att ni som medborgare berättar för oss om det viktiga som ni känner till från er vardag, det som aldrig avslöjats eller skildrats."

Inga kommentarer: