12 juni 2013

Rapport från Lettland

Det är nu nästan ett halvår som vi lämnade Lettland, men vi gläder oss åt de rapporter vi får om att arbetet går framåt.

Förra veckan fick vi med posten verksamhetsberättelsen för 2012 (vårt sista år). Jag kommer några onsdagar framöver att översätta några delar av verksamhetsberättelsen som kan vara av intresse.

Vittnesbörd av Dzidra:
"Jag hade inget arbete. vi hade två barn och min man tjänade 38 Lat (475 kronor). Min granne berättade för mig att Frälsningsarmén hjälpte barnfamiljer som behövde hjälp.
Jag gick till deras gudstjänst och i avslutningen böjde jag mina knän och bad. Jag kunde inte se någon utväg från min situation, men Gud gav mig ett arbete och bröder och systrar i Frälsningsarmén.
Mitt liv har förändrats fullständigt. Nu tycker jag om att hjälpa till som frivilligarbetare och genom att ge pengar eftersom jag vet hur viktig en sådan hjälp kan vara för människor i nöd.

Matpaketen som Frälsningsarmén delar ut hjälpte mig att hålla mina barn vid liv och jag kunde klä dem kläder som andra hade givit då jag inte själv hade råd till det."

Riga Sociala Center
"Frälsningsarméns Sociala Center i Riga på Avotugatan 41 har varit öppet sedan 2010. Varje månad förser Centret hundratals fattiga och desperata människor med en varm måltid, kläder och skor, en möjlighet att använda tvättmaskin och att duscha. Allt erbjuds naturligtvis utan avgift.

Lite mer än 10 frivilligarbetare arbetar vid Centret. Under de senaste två åren har man på Centret serverat nästan 9.000 portioner mat, låginkomstfamiljer har tagit emot 1.100 matpaket, närmare 100 elever har fått sina skolluncher betalade av Frälsningsarmén, 1.600 människor har fått ta emot kläder och skor och närmare 800 människor har tagit tillfället att regelbundet tvätta sina kläder på Centret.
Centret har också erbjudit sylektioner på Centrets symaskiner. Där har deltagarna fått lära sig att laga kläder, lappa trasiga kläder eller sy helt nya kläder.

Personalen på Centret gör regelbundna hembesök och ger praktisk hjälp till invånare i centrala Riga som inte klarar sig själva. De tar med sig mat, hjälper till att skaffa medicin, hjälper till att fylla i nödvändiga dokument samt erbjuder andlig hjälp till dem som behöver det."

Vill du också hjälpa till? Ditt bidrag kan ha avgörande betydelse för någon person i Lettland. Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: