13 apr. 2014

Missförhållanden i SVT

Jag råkade se ett debattprogram i svensk TV före helgen. Det handlade om SVT:s program "Uppdrag granskning", som har sänt en reporter med dold kamera till ett själavårdssamtal med en präst i Svenska Kyrkan.

Representanten för UG talade om att avsikten var att avslöja "missförhållanden" i Kyrkan. Vilka missförhållanden man ville avslöja kom aldrig riktigt fram i programmet, men UG:s representant framhöll att själavårdssamtalet verkligen hade avslöjat de missförhållanden man trodde fanns i kyrkan.

De missföhållanden UG:s representant syftade på verkade vara att det fanns präster inom Svenska Kyrkan som har en annan uppfattning om homosexuellt samliv än den uppfattning UG anser att man ska ha.

Två frågor väcks hos mig efter programmet är:
- Om en person kommer till en präst och är bekymrad över sin homosexuella läggning och ber prästen om hjälp att bli fri från den, är det då inte naturligt att prästen ber utifrån konfidentens upplevda behov?

- Varför ska man klampa in i det heliga rummet, som självavårdssamtalet är, för att "avslöja" det som alla vet? Varför kan man inte helt enkelt intervjua de präster som har en annan uppfattning än UG. Kyrkans representant erbjöd sig till och med att presentera en lista på lämpliga intervjuoffer.

Vad är det då som är missförhållande på SVT. Jo, att man genom grovt oetiska metoder vill skapa sensation genom att "avslöja" det som redan är allmänt känt.

/PB

Inga kommentarer: