18 juni 2015

Tål den palestinska sidan att granskas?

- Stefan Sturesson i Shalomtidningen - "Israel är ett demokratiskt land som tål att granskas. Ett demokratiskt styrelseskick med alla sina brister är överlägset alla andra styrelseformer, det visar de olika studier som gjorts av hur mänskliga fri- och rättigheter fungerar i olika länder.

Forskningsinstitutet Freedom House, som årligen mäter politisk frihet i världen, ger stormakten Kina sin sämsta gradering – ofritt – medan Israel klassas som fullständigt politiskt fritt. I Kina kastas oppositionella i fängelse, nyheter censureras, och landets minoriteter behandlas med skrämmande brutalitet. Men ändå är kritiken av Kina betydligt mildare än den som Israel får utstå. Eller se på Palestina, som nu Sveriges regering har upphöjt till suverän stat. Varför granskas inte denna nyblivna stat med samma kritiska glasögon som Israel?

Det ledande partiet på Västbanken heter Fatah, den rörelse som en gång leddes av Yassir Arafat. Detta parti kallar Sveriges statsminister ”vårt kära systerparti”. Stefan Löfvén och hans parti gör allt för att distansera sig mot Sverigedemokraterna vars mest kontroversiella förslag är att minska invandringen till Sverige. Men palestinska Fatah upphöjs till ”systerparti”, alltså en rörelse som anses vara nära besläktad med de svenska socialdemokraterna.

Hur ser då Fatahs meritlista ut för att kvalificera sig för att bli systerparti med ett statsbärande parti i Sverige? Namnet Fatah har en klart islamistisk koppling. Det arabiska ordet används i betydelsen ”erövring” i samband med Islams utbredning genom jihad, ”det heliga kriget”. Fatah har en militär gren – Al Aqsa-martyrernas brigader – som ägnat sig åt terrorism både mot den judiska och arabiska civilbefolkningen i Israel. Fatah fanns redan i början på 60-talet, då varken Västbanken eller Gaza var ockuperat av Israel. Men det uttalade målet redan då var att ”befria” Palestina från sionismen, dvs utplåna Israel. På den tiden var Västbanken ockuperat av Jordanien, men inget försök gjordes att ”befria” den delen av Palestina. Nej kampen gällde hela tiden att utplåna Israel. Under hela sin historia har Fatah uppmanat till väpnad kamp mot den ”sionistiska enheten”. Denna kamp har hela tiden beledsagats av terrordåd. Även idag i den palestinska Fatah-kontrollerade televisionen sänds program där även barn framträder och uppmanar folket att ta till vapen för att ”förstöra, chockera, bränna och tända eld” för att bekämpa sionisterna. Detta skedde i ett inspelat Fatah-möte, där ytterst palestiniernas ledare Mahmud Abbas var ansvarig. Fatahs arm sträckte sig även utanför Israel och Mellanöstern på 70- och 80-talet. 1985 kapades till exempel en israelisk segelbåt i Larnakas hamn och dödade alla israelerna ombord. Samma år kidnappades två israeliska sjömän i Madrid som senare hittades mördade. Men terrordåden riktade mot Israel är betydligt mer omfattande. Där ingår kapning och sprängning av bussar med civila passagerare, nedmejning av judar utanför synagoga, bara för att ta några exempel ur mängden.

Det är en märklig människosyn som präglar den palestinska statsledningen. Blodbesudlade terrorister upphöjs till ”hjältar”. När några palestinska terrorister frisläpptes ur israeliskt fängelse förra året höll president Mahmoud Abbas ett känslosamt tal för att hedra de frisläppta. Han sade bl.a. ”Frisläppandet av dessa hjältar är en glädje för vår nation”. Inte mindre än fyra gånger i sitt korta tal benämnde han dem som nationens hjältar. Bland de frisläppta var Jamal Abu Muhsin, som knivmördat en 76-årig israelisk civilperson i en park 1991 och Ahmad Kmeil som ledde en terroristgrupp som mördat både israeliska soldater och 15 palestinier som misstänktes för att samarbeta med Israel. Den svenske statsministern måste vara totalt förd bakom ljuset när han betygar sitt nära släktskap med en sådan organisation.

Visst har det förekommit terrorister även på den israeliska sidan, men det finns ingen stolthet över dessa i Israel, tvärtom upplevs de som en skam för landet. De verkliga hjältarna i Israel är de som räddar liv eller gör något gott för mänskligheten. Bland dem finns forskare som fört den medicinska utvecklingen framåt och därigenom räddat många liv. Där finns också Israels räddningsteam som ständigt är beredda att åka till katastrofplatser runtom i världen för att försöka hitta och rädda överlevande. När detta skrivs är ett sådant räddningsteam på plats i Nepal för att hitta överlevande i rasmassorna efter en mycket omfattande jordbävning. Sådana insatser är de verkliga hjältedåden.

Stefan Sturesson
Ordförande Shalom över Israel
Ledare publicerad i Shalomtidningen maj 2015
http://www.shalom.se/

Inga kommentarer: