26 aug. 2016

Dagboksanteckningar från Islandsresan 24-25 augusti



Onsdag den 24 augusti

Flyg från Oslo till Keflavik på Island och sedan vidare transport till Reykjavik.
Normalt är det första man får höra i högtalarna då man landar med ett flygplan ”Välkommen till Oslo” eller ”Välkommen till Paris” eller något liknande. Men så är det inte då man landar på Keflavik med Icelandair. Där säger man som man sagt i alla år: ”Välkommen hem”.

I Reykavik såg vi Frälsningsarméns Gästhem som varit ett landmärke i Reykavik i över hundra år. Huset är sålt och nu planerar man att bygga ett mer ändamålsenligt hus på en annan plats i Reykjavik. Divisionshögkvarteret som har haft sina lokaler i Gästhemmet har nu flyttat in i Frälsningsarméns lägenhetshus ett par kvarter från Gästhemmet.
 Frälsningsarméns gamla gästhem med kårlokalen i den vänstra delen

Frälsningsarméns lägenhetshus där divisionshögkvarteret numera är inrymt



Torsdag den 25 augusti

Bilresa genom Island från Reykavik till Akureyri.
Island har cirka 330.000 invånare. Ungefär hälften av dem bor i Reykavik-området. Den näst största staden, Akureyri, ligger en dagsresa norrut med bil och den har ungefär 17.000 invånare.
Flyplatsen Keflavik och huvudstaden Reykavik i sydvästra delen av Island och Akureyri på den norra kusten.
Vi fick vara med om en fantastisk resa genom Island. Bilturen tog drygt sex timmar och jag har aldrig sett Island så grönt och så soligt. De tidigare gångerna vi har åkt bil till Akureyri har det varit både mörkt och fullt av snö.

Även om vi fick uppleva en fantastisk bilresa, så var den inte fullt lika fantastisk för fåret som gick över vägen vid fel tidpunkt och vid fel ställe. Island blev den dagen ett får fattigare.

Då det började skymma på kvällen kom vi fram till Akureyri och fick kvällsmat på kåren innan vi åkte till vårt logi.
Frälsningsarméns lokal i Akuryri

Inga kommentarer: