14 aug. 2016

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 14 augusti

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen. Den här veckan är det Barnfestival på Jelöy. Vi ser alla barnen genom vårt kontorsfönster. Barn från hela Norge som har rest hela vägen till Jelöy. Ända uppifrån det nordostligaste hörnet (nära Murmansk) och ända från Stavanger det i västligaste Norge

Men alla har inte rest lika långt. Mellansonens dotter (7 år) är med på lägret och sover borta första gången utanför familjekretsen. Hon kom upp till vårt kontor några timmar innan lägret skulle börja i tisdags och satt ned och pratade en stund om att hon var ganska orolig att sova över borta, även om det bara var femtio meter hemifrån. (Bilden är från en aktivitetsdag under Barnfestivalen. Du kan läsa om den HÄR).

Rut och jag har haft en "kontorsvecka" med förberedelser och efterarbete. Vi har också haft tid att ta några promenader på kvällarna. Under en av promenaderna såg vi den här skylten vid småbåtshamnen nedanför vårt hus. Den skylten fick mig att reflektera.

1979 då vi skulle flytta till Norge första gången arbetade jag som lärare i Sollentuna. Mina gamla kolleger ordnade med en avskedsfest för mig där jag fick en egenproducerad bok med personliga visdomsord inför vår flytt till Norge. Bland annat hade de skrivit att min flytt till Norge skulle innbära att intelligensnivån höjdes både i Sverige och i Norge. i Sverige för att jag lämnade landet och i Norge för att jag kom dit. 

Jag vet inte om norrmänn generellt är smartare än svenskar, men det verkar som om norska hundar är särskilt intelligenta. Nu kommer vi tillbaka till bilden som startade detta resonnemang. Tänk att norska hundar är så intelligenta att man sätter upp skyltar om hur de ska uppföra sig. Skylten betyder på svenska "använd påse" och bilden visar tydligt att den riktar sig till hundar. Det verkar till och med som om hundarna både förstod budskapet och löd det. Jag kunde inte finna något hundbajs i hela hamnområdet! 

I morgon börjar vi vår kursverksamhet. Rut och jag ska ha en kurs för gifta officerare. Kursen handlar om hur det är att både dela hem, arbete och vision, och de speciella utmaningar det för med sig. Här ser du loggan vi använder för dessa kurser. Men detta hör till nästa vecka. Jag får återkomma om kursen, loggan och allt som hänger ihop med det nästa söndagsmorgon.

Men nu är det söndagsmorgon och vi ska gå upp till Folkhögskolan för att vara med på Barnfestivalens avslutningssamling i gymnastiksalen. 175 barn, massa ledare samt alla ditresta föräldrar som ska hämta hem sina barn.

Jag önskar jag dig en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: