4 dec. 2024

Julerbjudande!


SLUTET ÄR NÄRA av vår läsning av Gamla Testamentet på två år.
Vi började läsa 1 Moseboken kapitel 1 den första januari 2023 och vi blir färdiga med läsningen den sista december 2024 med sista kapitlet i Malakis bok.
(Bilden visar den tryckta versionen)

Vi ger ut hela serien:
Tryckt i studiepärmar 160:- per del (Nästan slut på lagret)
Digitalt i pdf-filer 80:- per del

UNDER  DECEMBER I ÅR KAN DU KÖPA HELA SERIEN DIGITALT
FÖR 40:- PER DEL!

Skriv ett mejl till info@rupeba och skriv GT-boken så får du hela serien digitalt i ett e-mejl. Hela serien kostar 7x40:- = 280:- (Ordinarie pris 560:-)

Det går också att beställa delar av serien. Skriv till info@rupeba och berätta vilka delar du vill ha digitalt så får du de delar du vill ha i ett e-mail. Varje del kostar 40:-. (Ordinarie pris 80:-)

Erbjudandet gäller till den 31 december 2024.

nya GT-boken del 1:
Översiktskurs över Gamla Testamentet
Första Moseboken och Andra Moseboken - Totalt 406 sidor

nya GT-boken del 2:
Från Tredje Moseboken t.o.m Ruts bok - Totalt 472 sidor

nya GT-boken del 3:
Från Första Samuelsboken t.o.m. Första Krönikeboken - totalt 408 sidor

nya GT-boken del 4:
Från Andra Krönikeboken t.o.m. Jobs bok + Ordspråksboken - totalt 421 sidor

nya GT-boken del 5:
Från Predikaren t.o.m. Klagovisorna - totalt 421 sidor

nya GT-boken del 6:
Från Hesekiel t.o.m. Malaki

nya GT-boken del 7 / Nya Psalmboken:
Psaltaren. Ges ut i form av en andaktsbok med titeln "nya PSALMBOKEN".

nya GT-boken kan användas som följeslagare till den personliga bibelläsningen, till självstudium, gruppsamtal eller för predikoförberedelser.

Adventskalendern lucka 4: HAN SOM INTE ÄNDRAS

 


HAN SOM INTE ÄNDRAS – Upp 4


Bibelläsning: Uppenbarelseboken 4

"Helig, helig, helig är Herren Gud, den Allsmäktige, han som var och som är och som kommer."(Upp 4:8 FB)

Det finns en som inte ändras. Han var, är och kommer att vara densamme. Allting annat i universum förändras. Om vi vill vi bygga vårt liv på något stabilt och pålitligt, ska vi bygga på Jesus.

- Han ändrar inte åsikt. 

- Hans ord står fast.
- Han ändrar inte vem han är.

Han älskar dig med en villkorslös kärlek. Då du vaknar upp i morgon är det en sak du kan vara helt säker på: Han älskar dig fortfarande...


==> 
Mannakorn att tugga på under dagen: Han som inte ändras, han densamme är idag.

ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE


Den himmelska synen - Vers 1-11

Kommentar:

Kapitel fyra börjar med en öppen dörr in i himlen och en röst som säger "Kom hit upp, så skall jag visa dig vad som skall ske härefter". Här byter Uppenbarelseboken utkikspunkt. De första tre kapitlen är från ett jordiskt perspektiv, i kapitel fyra ser vi händelserna från ett himmelskt perspektiv.

Det står bara två gånger i Uppenbarelseboken att himlen öppnas. Den andra gången är i Upp 19:11, där det talas om Jesu återkomst tillsammans med himmelens härskaror.

Man kan tänka sig att de tre första kapitlen handlar om församlingen på jorden. I kapitel fyra inträffar uppryckelsen som vi kan läsa om i 1 Tessalonikerbrevet 4:16-18. Därefter kommer den stora vedermödan som Jesus talar om i Matteus 24. I kapitel 19, vers 11, i Uppenbarelseboken kommer Jesus tillbaka till jorden och upprättar sitt fridsrike och därefter kommer den yttersta domen och en ny himmel och en ny jord .

I kapitel fyra får vi en inblick ifrån livet i himlen. Det ser ut att handla om en ständigt pågående lovprisning till Gud. Dag och natt säger de: "Helig, helig, helig är Herren Gud, den Allsmäktige, han som var och som är och som kommer" (vers 8)

 

Till eftertanke:

- Det är inte ofta vi får en så levande inblick i himlen. Vad upplever du under läsningen av kapitlet? Vördnad? Förvåning? Önskan att tillbe Gud? Förvirrad? Rädd? Känsla av ödmjukhet?

 

 

Dagens andakt den 4 december

 

”Be också för mig att orden läggs i min mun och att jag talar frimodigt när jag bär fram hemligheten i evangeliet, vars sändebud jag är i min fångenskap. Be att jag förkunnar det så frimodigt som jag bör.”(Ef 6:19-20)

Jag kan ännu se henne framför mig, missionären som skulle komma på besök till skolan och berätta om sitt arbete. Jag hade hört mycket positivt om henne, men när jag först såg henne gav hon inte intryck av att vara särskilt speciell. Det var en äldre präktig dam med knut i nacken och hon var klädd i en alldaglig klänning och ganska grova skor.

Så började hon tala och jag minns tydligt hur hon började sin berättelse: ”Jag är stolt över att vara en kristen” sa hon, och hennes utstrålning som underströk orden, blåste i ett enda nu undan åhörarnas alla förutfattade meningar om henne. Jag kommer inte ihåg så mycket mer av det hon sa den där kvällen, men hennes inledningsord hade tänt en längtan hos mig efter att äga samma frimodighet som hon.

Många kristna idag ber om ursäkt för att de har tro. Till och med Paulus tycks kämpa med sin frimodighet, eftersom han ber att efesierna ska hjälpa honom att be för detta. Men vi får liksom Paulus både be själva, och be andra om stöd i förbön, så att vi kan förkunna ordet med frimodighet.

BÖN

Jesus, hjälp mig idag att vara stolt över att Du är min Herre. Hjälp mig att frimodigt berätta om dig, när det öppnar sig en möjlighet för detta.

EN HUNGER EFTER GUDS ORD - Amos 8

 


EN HUNGER EFTER GUDS ORD
– Amos 8

Bibelläsning: Amos 8
Läs bibeltexten här:
https://folkbibeln.it/?book=amos&chapter=8&verse=1

"Se, dagar skall komma, säger Herren, HERREN, då jag skall sända hunger i landet, inte en hunger efter bröd, inte en törst efter vatten, utan efter att höra HERRENS ord." (Amos 8:11 FB)

Amos liknar Israel vid en korg full med mogen frukt. På samma sätt som frukten mognar har Israel mognat för dom (vers 2).

Men samtidigt kommer en profetia om att folket kommer att uppleva en outsläcklig törst och hunger efter Guds ord.

Har du upplevt denna hunger efter Guds ord i ditt liv? Det är bara den Helige Ande som kan skapa denna hunger, då han gör ordet levande för oss (2 Pet 1:21). Det är det levande ordet som föder oss på nytt (1 Pet 1:23).

Då denna hunger kommer till människorna i vår omgivning, är vi beredda att ge dem Guds levande ord? Eller har vår egen hunger efter Guds ord svalnat? 

______________________________

Mannakorn att tugga på under dagen:
Ge mig en större hunger efter
Guds ord. 
______________________________

Innehåll kapitel 8:
Israel har mognat för dom (vers 1-10)
En hunger efter Guds ord (vers 11-14)

Kommentar:
Amos liknar Israel med en korg med mogen frukt. Israels synd har mognat till dom. Köpmännen fuskar och ljuger (vers 8) och man förtrycker de svaga (vers 9).

Men mogen frukt blir snart övermogen och då är det för sent. Folket kommer att söka efter Guds ord och inte finna det (vers 11-12).

Avgudadyrkan florerar i hela Israel från Dan till Beer-Sheba (vers 14). Dan var den nordligaste orten i Israel och Beer-Sheba den sydligaste.

Till eftertanke:
Israel hade passerat en gräns. Nu var det för sent att vända sig till Gud. Den tanken återkommer många gånger i Nya Testamentet. En dag kommer det att bli för sent. Jesus talar om vikten om att vara vaken. En dag kommer det att vara för sent att omvända sig. Jesus berättar också liknelsen om tio brudtärnor. Fem fick följa med till bröllopet, men fem var upptagna med annat och då de kom fram till porten var den stängd.
- Tiden för Jesu återkomst närmar sig! Snart är det för sent!

3 dec. 2024

Adventskalendern lucka 3. EN ÖPPEN DÖRR

 


 EN ÖPPEN DÖRR– Upp 3

Bibelläsning: Uppenbarelseboken 3

"Jag känner dina gärningar. Se, jag har låtit en dörr stå öppen för dig, en dörr som ingen kan stänga, ty din kraft är ringa och du har hållit fast vid mitt ord och inte förnekat mitt namn." (Upp 3:8 FB)

Församlingen i Filadelfia får ett uppmuntrande budskap mitt under förföljelser och svåra tider. Gud har berett en utväg. Det finns en öppen dörr för dem. De sitter inte fast i svårigheterna. Gud vill leda dem ut genom den öppna dörren.

Det anges också tre skäl till varför denna dörr öppnats för dem:

Deras kraft var ringa
De hade lärt sig att förlita sig på Guds kraft och inte på din egen.

De hade hållit fast vid Guds ord
De var inte beredda att kompromissa om Guds ord, även om det skulle gjort livet lättare för dem.

De förnekade inte Jesusnamnet
De höll fast vid namnet Jesus, även om de hade blivit mer accepterade om de talat om Gud i allmänhet.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Det kommer alltid att finnas en öppen dörr för den som bestämt sig att följa Jesus.


ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE

Indelning
v.1-6 Brevet till församlingen i Sardes
v.7-13 Brevet till församlingen i Filadelfia
v.14-22 Brevet till församlingen i Laodikea

Kommentar:
I det tredje kapitlet i Uppenbarelseboken finns de tre avslutande breven till församlingarna.

Församlingen i Sardes får följande omdöme och råd:
Negativt: Församlingen har fått namn om sig att vara en levande församling, men i själva verket är den död. Församlingen håller inte måttet.
Positivt: Det finns några få i församlingen som inte fläckat sina kläder.
Råd: Vakna upp och stärk det som finns kvar.

Till församlingen i Filadelfia får Johannes detta budskap:
Negativt: Detta är det enda brevet som inte innehåller något negativt
Positivt: Ringa kraft. Bevarat mitt ord. Inte förnekat Jesu namn.
Råd: Håll fast det du har, så ingen tar ifrån dig segerkransen

Slutligen möts församlingen i Laodikea med dessa ord:
Negativt: Varken varm eller kall. Församlingen säger den är rik och förstår inte att den är fattig, blind och naken. Jesus står utanför församlingen och knackar på dörren.
Positivt: Detta är det enda brevet som inte innehåller något positivt.
Råd: Visa iver och vänd om. Jesus knackar på dörren.

Till eftertanke:
- Se också i dessa budskap hur de passar in på församlingar du känner till, eller ännu viktigare, om de skulle kunnat vara skrivna till dig?

I dessa tre brev bryts det vanliga mönstret med något som är positivt och något som inte är bra.
En av församlingarna får bara positiva omdömen och en av församlingarna får bara negativa omdömen. Vi har idag många församlingar som tagit namnet Filadelfia, medan ingen församling vill identifiera sig med Laodikea.

Breven till församlingarna kan tolkas på olika sätt. 
1/ Man kan tolka dem som att det i alla tider finns församlingar som passar in på beskrivningen.
2/ Ett annat vanligt sätt att se på breven är att de representerar olika tidsperioder från den första tiden fram till Jesu återkomst. Brevet till Laodikea skulle då vara till församlingen vid tiden före Jesu återkomst.

3/ Ett tredje sätt att se på breven är att tolka dem på ett personligt plan, fast de egentligen inte är skrivna till en person, utan till en församling. Vi hör till exempel ofta utläggningar om hur Jesus knackar på din dörr och vill komma in.


Till eftertanke:
- Vilken tolkningsmetod tror du är det riktiga? Den första, den andra eller den tredje?
- Kan alla tre vara riktiga?
- Om budskapet till Laodikea skulle beskriva den sista tiden före Jesu återkomst, hur tycker du den beskrivningen passar på församlingen idag?

De tre första kapitlen i Uppenbarelseboken är de som kanske är lättast att förstå. Från och med kapitel fyra får vi en mer apokalyptisk berättelse. Apokalyptisk litteratur var inte ovanlig vid tiden då Uppenbarelseboken skrevs. Apokalyptisk litteratur är ofta en skildring om kampen mellan det goda och det onda, beskrivet i dramatiska bilder och symboler som inte kan tolkas bokstavligt. Det finns i Bibeln även andra böcker med apokalyptiska inslag, till exempel den senare delen av Daniels bok.

Nu är du välkommen att läsa den dramatiska kampen  mellan Gud och ondskan från och med kapitel fyra. Det kan upplevas skrämmande läsning, men var vid gott mod: Gud kommer att segra till slut!

Dagens andakt den 3 december

 

”Herrens lag är utan brist, den ger liv på nytt…” (Ps 19:8)

Jag såg ett konstverk en gång med namnet ”Befruktningen”. Det föreställde jungfru Maria sittande på en stol. Hon hade det ena örat vänt snett uppåt och där satt en duva, en symbol för den helige Ande, och talade in i hennes öra. Det var en mycket vacker bild. Dessutom var den mycket biblisk. Bibeln säger att den nya födelsen sker genom att Guds ord planteras i oss. ”Ni är ju födda på nytt, inte ur en förgänglig sådd utan ur en oförgänglig, Guds levande och bestående ord.” står det i 1 Pet 1:23.

Maria blev havande genom att ta emot Guds ord i tro. Hon säger i Luk 1:38: ”Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske mig som du har sagt.”  På samma sätt kan vi få bära frukt för Guds rike när vi i tro tar emot Guds levande ord i våra liv.

BÖN

Herre, gör mig lyhörd för ditt levande ord som den helige Ande förmedlar till mitt hjärta. Hjälp mig att i ta emot det i tro, och bära ut din vilja i det liv jag lever idag.

GÅ! – Amos 7

 

Bibelläsning: Amos 7
Läs bibeltexten här:
https://folkbibeln.it/?book=amos&chapter=7&verse=1

Amos var boskapsherde till yrket (vers 14). Men Herren tog honom ifrån sitt vanliga arbete och kallade honom att gå och profetera för folket.

Många har upplevt det på liknande sätt. De har varit busschaufförer, folkskollärare, banktjänstemän, affärsbiträden. Så har Gud kallat dem till en annan uppgift i Guds rike. En del blev kallade till missionärer, en del till pastorer och en del till frälsningsofficerare.

Men Gud kallar oss inte alltid från det yrke vi håller på med. Men han kallar oss alltid till tjänst. Antingen vi lämnar vårt vanliga yrke eller stannar kvar är vi alla kallade att "lämna" det som vi håller på med och gå in i en gudomlig tjänst för att vara med att förvandla den värld vi lever i.

Vad är det du behöver lämna nu? Vad är det för tjänst som Gud kallar dig in i nu? 
______________________________

Mannakorn att tugga på under dagen:
Vad är min kallelse för idag?
Vad är min kallelse för livet?

_______________________________

Innehåll kapitel 7:
Gräshopporna, elden och sänklodet (vers 1-9)
Amos och prästen i Betel (vers 10-17)

Kommentar:
Amos får se tre syner om Israel:

Vers 1-3
I den första synen ser Amos gräshoppor som äter upp allt som växer så att det inte finns något kvar att äta. Amos ber för folket och Gud skonar folket.

Vers 4-6
I den andra synen ser han en eld som håller på att förtära landet. Amos ber för landet och Gud skonar landet.

Vers 7-9
I den tredje synen ser Amos en mur. Herren står på muren med ett lod i sin hand (ett snöre med en tyngd i ena änden för att mäta om muren är rak). Herren säger att han inte ska skona Israel denna gång. Herren ska resa sig mot Jerobeam  med svärdet (Jerobeam=kungen i Israel)

Vers 10-17
Prästen i Betel sänder bud till kungen och klagar på Amos återkommande negativa profetior. Kungen förbjuder Amos att profetera mer i Israel och sänder honom söderut till Juda.
Amos profeterar då till kungen om hur Israel ska erövras och kungen själv ska dö i fångenskap i ett orent land.

Till eftertanke:
Amos var en boskapsherde (vers 14) och Gud kallade honom till att profetera fast han inte var profet. I Nya Testamentet beskrivs de kristna som delar i samma kropp, Kristi kropp. Alla delar har en uppgift.
- Vilken uppgift har Herren gett till dig? Har du börjat att tjäna i den uppgiften?

2 dec. 2024

Adventskalendern lucka 2: DET DOLDA MANNAT

 


Bibelläsning: Uppenbarelseboken 2
"Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna. Åt den som segrar skall jag ge av det dolda mannat." (Upp 2:17 FB)


Under Israels barns ökenvandring försåg Herren dem med en portion manna varje dag för att kunna överleva. Men de måste själva gå ut och plocka mannat för dagen.

Så är det också med Guds ord. Gud vill ge oss vårt dagliga ord att leva på. Men vi måste själva gå ut och plocka det.

Då du läser din dagliga bibelläsning, fråga Gud vad som är ditt manna för dagen. Det finns där någonstans i det kapitel du läser. Du kanske måste läsa kapitlet flera gånger innan du upptäcker det som är ditt personliga manna för just den dagen.

Den Helige Ande vill att du ska höra vad han säger. Ett ord till uppmuntran, ett ord till vägledning, ett ord till tillrättavisning eller ett ord till tröst. Ett löfte att ta till dig eller en bön att be. Han vill ge dig av det dolda mannat.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Tala Herre, din tjänare hör.

 

ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE

Översikt:

Kapitlet innehåller de fyra första breven till församlingarna i Mindre Asien.

v.1-7 Brevet till Efesos

v.8-11 Brevet till Smyrna

v.12-17 Brevet till Pergamon

v.18-29 Brevet till Tyatira

 

Kommentar

De flesta av de sju breven till församlingarna följer den här mallen:
- Något positivt om församlingen
- Något som inte är bra i församlingen
- Råd till församlingen

Gemensamt för breven är att de avslutas med orden "Den som har öron hör vad Andens säger till församlingen". 
   Vem är det som kan höra vad Anden säger? Här handlar det inte om våra yttre öron utan om de "öron" vi har i vår ande. Jesus säger att alla som är Hans kan känna igen Hans stämma (Joh 10:27)

 

Till eftertanke:
1/ Gå igenom vart och ett av de fyra breven i detta kapitel och skriv ned för varje församling:
- Vad som är positivt
- Vad som är negativt
- Vilket råd församlingen får

2/ Då du läser igenom budskapen till dessa församlingar, kan du känna då igen något i beskrivningarna?

- i en församling du tillhör eller känner till?
- i ditt eget liv?

Dagens andakt den 2 december

 

”Han visar barmhärtighet mot våra fäder och står fast vid sitt heliga förbund, den ed han svor vår fader Abraham: att rycka oss ur våra fienders hand och låta oss tjäna honom utan fruktan… i alla våra dagar. ” (Luk 1:73-74)

Herren har svurit en ed, han har slutit ett evigt förbund med Abraham, trons fader. Ett förbund och en ed är ett löfte, fast starkare. Löftet gäller oss som tror, eftersom löftet gavs till Abraham, trons fader. Och det Gud lovar oss är för det första att han ska rycka oss ur våra fienders hand. För det andra lovar han oss att vi ska få tjäna honom utan fruktan.

När vi litar på Gud i vår tjänst, när vi drivs av och är uppfyllda av hans kärlek, finns det inte plats för fruktan. ”Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken fördriver rädslan” (1 Joh 4:18). Och när vi lutar oss emot löftet att han ska ”rycka oss ur våra fienders hand” kan vi vara trygga.

BÖN

Tack, Herre för dina löften står fast.

Tag mig då Herre, upp till ditt barn            
Lös mig från alla frestarens garn.
Lär mig att leva, leva för dig,
                Glad i din kärlek, offrande mig.                       

                                                       (Ps 45, Svenska psalmboken)

SJÄLVSÄKERHET – Amos 6

 

Bibelläsning: Amos 6
Läs bibeltexten här:
https://folkbibeln.it/?book=amos&chapter=6&verse=1

"Ve er, trygga på Sion, de självsäkra på Samarias berg" (Amos 6:1 FB)

Här går Gud till rätta med folkets självsäkerhet. De är mätta och ägnar sig helt och hållet åt sin egen välfärd (vers 6). De berömmer sig av att ha åstadkommit allt i egen styrka (vers 13).


Vad Gud söker, då och nu, är människor som inte bara ser till sitt eget bästa, utan även ser människorna runt omkring. Människor som inte kan vara nöjda bara de själva är mätta, utan lider med dem som lider.

______________________________

Mannakorn att tugga på under dagen:
Självsäkerhet eller Gudstillit.
Var finns jag?

______________________________

Innehåll kapitel 6:
Folkets självsäkerhet och brist på gudsfruktan

Kommentar:
Amos talar i första hand mot de välbärgade i Israel. De levde som om de inte visste att de var på randen till katastrofen. De skjuter ifrån sig tanken på den onda dagen (vers 3). De äter och dricker och skrålar (vers 5-6). Men det är just dessa som ska bli de första att föras bort i fångenskapen (vers 7). De gläder sig över att de nyligen intagit områden öster om Jordanfloden (vers 13) och tror att de är starka nog att möta varje fiende i framtiden.

Fienden som Amos talar om är Assyrien (vers 14)

Till eftertanke:
Gud söker människor som inte är självsäkra och litar på sin egen kraft. Gud söker människor som inser att de är totalt beroende av Guds kraft och som ständigt söker sig till Honom. Människor som inte tar åt sig ära av det som Gud åstadkommer. Det är sådana människor som Gud söker.

1 dec. 2024

Första advent

 


  •  "Fröjda dig stort, dotter Sion! Jubla, dotter Jerusalem!
  • Se, din kung kommer till dig, rättfärdig och segerrik är han.
    Han kommer ödmjuk, ridande på en åsna, på en åsninnas föl
    ."

  • (Sakarja 9:9)
  • Tidig söndagsmorgon den 1 december


    Så var det dags för ännu en söndagsmorgon. Och det är inte vilken söndagsmorgon som helst. Det är den första december, det är första advent och det är dags att öppna den första luckan i adventskalendern.

    Advent låter ju som att ordet betyder väntan. Det är en tid då många barn börjar väntan och nedräkningen till julen. Men ordet advent betyder egentligen ankomst.

    Men vem är det som ska komma? Då jag var liten visste man alltid vad som skulle komma i adventskalendern den 24 december. Det var en bild på det lilla Jesusbarnet som föddes i ett stall. Men i dagens adventskalendrar har Jesus försvunnit.

    Advent är alltså väntan på att Jesus ska komma!

    Men varför måste vi på rupeba ha en adventskalender på vår sida varje dag under adventstiden? Svaret är enkelt. En av drivkrafterna på vår sida är "Att stimulera Guds folk att läsa Guds ord". Det gör vi på flera olika sätt. Vi publicerar varje dag några tankar från varje kapitel i Bibeln. Det tar oss tre år att läsa igenom hela Bibeln på det sättet. Vi har vår torsdagsbibelskola där vi har olika slags bibelstudier (Just nu har Torsdagsbibelskolan jullov, men kommer tillbaka i januari). Varje dag lägger vi också ut Dagens Andakt som bygger på ett bibelord. På lördagarna lägger vi alltid ut den kommande söndagens bibeltexter i sin helhet.

    Och så har vi varje år vår adventskalender med 24 luckor. Välkommen att följa och låta dig stimuleras av budskapet. (Tala inte om det för någon men i vår adventskalender kommer Jesus tillbaka i lucka 19).

    Adventskalendern lucka 1: ÄLSKAD OCH FRIKÖPT

     

    Bibelläsning: Uppenbarelseboken 1

    "Han som älskar oss och har friköpt oss från våra synder med sitt blod och som har gjort oss till ett konungadöme, till präster åt sin Gud och Fader, honom tillhör äran och makten i evigheternas evigheter, amen." (Upp 1:5-6 FB)

    Älskad och friköpt. Smaka på orden. Jesu död på korset är en manifestation av Guds kärlek till dig och det pris Jesus betalade för att friköpa dig.

    Älskad och friköpt. Det är en beskrivning av vem du är som kristen. Det är din identitet, din viktigaste titel som borde stå på ditt visitkort.

    Älskad och friköpt. Tänk att det finns människor på jorden som ännu inte upptäckt att de är älskade och att de kan bli friköpta.
     

    ==> Mannakorn att tugga på under dagen: 
    Herre, hjälp mig att kunna berätta de
    goda nyheterna för någon idag
    .

     

    ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE

    Inledning och hälsning - Vers 1-8
    Kapitlet börjar med att tala om att hela boken är en uppenbarelse från Gud om vad som snart ska ske. 
    I de första verserna kan vi också läsa ett löfte om att de som läser boken och tar vara på budskapet är saliga, välsignade.

    Johannes beskriver också den som har givit denna uppenbarelse:
    - Han har löst oss från våra synder med sitt blod (vers 5).
    - Han ska komma tillbaka med molnen och varje öga ska se honom (vers 6).
     

    Johannes syn på Patmos - Vers 9-20
    Här presenterar sig den som talar med Johannes:

    - den förste och den siste (vers 16)
    - den levande som var död (vers 18)

     Johannes får här en uppmaning att skriva ned vad han sett, vad som är och vad som ska ske i framtiden (vers 19)
    Budskapet i de första kapitlen är riktade till sju församlingar, som representeras av sju ljusstakar. 

    Till eftertanke:
    - Vem det är som förmedlar uppenbarelsen till Johannes? 
    - Då han kommer tillbaka ska alla se honom. Då du tänker på Jesus tänker du då mest på den lidande Messia eller på kungars kung?
    - Varje församling liknas med en ljusstake. På vilket sätt kan en ljusstake symbolisera församlingen?

    Dagens andakt den 1 december

     

    ”Hon som sades vara ofruktsam är nu i sjätte månaden. Ty ingenting är omöjligt för Gud” (Luk 1:37) 

    Det är inte ovanligt vid konferenser och bibelhelger, att unga par vill ha förbön för sin barnlöshet. Vid flera tillfällen har längtan efter barn ätit upp hela deras tillvaro och de har varit djupt deprimerade över att deras längtan inte uppfyllts. Ibland har de till och med känt att andra börjat prata om dem, som paret som inte kan få barn. Då har vi tillsammans fått lägga fram deras förtvivlan till Herren, och vi vet om att Herren vid flera tillfällen svarat på bön. När vi träffar de barn som blivit till efter en sådan bönestund, känner vi en särskild tacksamhet till Gud, eftersom vi så väl vet om den hopplöshet och den stora sorg som fanns innan barnet blev till och vilket under Herren faktiskt gjort. Det blir så tydligt att ingenting är omöjligt för Gud. Han är specialist på att skapa liv.

    Men ofruktsamhet kan också röra andra områden i livet. Våra drömmar kan ha slagit fel och vi kan befinna oss i en tillsynes hopplös situation. Då får vi också ta till oss löftet om att ingenting är omöjligt för Gud. Han som skapar liv kan också förvandla en omöjlig situation till en ny början, om vi ber honom om det, och låter honom få fria händer i vårt liv.

    BÖN

    Herre, jag tackar dig idag för att du kan göra det som ingen människa förmår. Hjälp mig idag att berätta för dig om min innersta längtan och lägga fram alla mina behov för dig.

    LÅT RÄTTEN FLÖDA FRAM – Amos 5

     

    Bibelläsning: Amos 5
    Läs bibeltexten här:
    https://folkbibeln.it/?book=amos&chapter=5&verse=1

    "Tag bort ifrån mig dina sångers buller! Ditt strängaspel vill jag inte höra. Låt rätten flöda fram som vatten och rättfärdigheten som en ständigt rinnande ström." (Amos 5:23-24 FB)

    Genom profeten går Herren till rätta med folket som förtrycker de fattiga och lidande:
    -de trampar på den fattige (vers 11)
    -de tar ifrån den fattige hans säd (vers 11)
    -de hindrar de fattiga att få rätt (vers 12)

    I stället för att leva rättfärdiga liv lägger folket sin energi på gudstjänstens utformning och genomförande (vers 21-23).

    Men Gud vill att vårt gudstjänstliv inte ska vara skilt från vårt liv i vardagen. Gud vill att rättfärdigheten ska strömma genom de troende "som en ständigt rinnande ström" (vers 24).

    Guds uppmaning till sitt folk är både då och nu: "Sök mig och ni skall leva" (vers 4) 

    ______________________________

    Mannakorn att tugga på under dagen:
    Sök mig och ni skall leva
    ______________________________

    Innehåll kapitel 5:
    En klagosång och kallelse till omvändelse (vers 1-17)
    Herrens dag (vers 18-27) 

    Kommentar:
    Vers 2-3
    Då Amos här talar om framtiden beskriver han den som om den redan hade inträffat. Här talar han om Israels fall som snart skulle inträffa.

    Vers 4-17
    Herren ropar ut en kallelse till Israel att vända om till honom och söka Herren av hela sitt hjärta. Herren manar folket att överge sina onda gärningar och att "hata det onda och älska det goda" (vers15).

    Vers 18-27
    Israeliterna väntade sig en "Herrens dag" då Gud skulle träda fram och bestraffa alla Israels fiender för allt det onda de gjort mot Israel. Men Gud talar till folket om att Herrens dag inte ska bli en glädjedag i Israel. Gud ska inte bara bestraffa de andra länderna. Även israel ska bestraffas och Israels stammar ska föras bort i fångenskap "bortom Damaskus". Detta inträffade 722 f.Kr.

    Till eftertanke:
    Gud uttrycker hat över folkets fester och tål inte deras högtider (vers 21). Han säger: "ta bort dina sångers buller" (vers 23) och talar om vad han verkligen vill ha (vers 23).
    - Vad tror du Gud säger om dagens gudstjänster dagens gudstjänster?
    - Hur mycket av dagens gudstjänster är till Gud och hur mycket till människor?
    - Ger vi Gud det han vill ha eller firar vi gudstjänsterna som vi vill ha dem?
    "Därför uppmanar jag er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud – er andliga gudstjänst". (Rom 12:1)