22 dec. 2024

Sakarja 5 och 6

 


RENING FÖR GUDS FOLK - Sak 5

Bibelläsning: Sakarja 5
Läs bibeltexten här:
https://folkbibeln.it/?book=sak&chapter=5&verse=1

Han sade: "Detta är ondskan." Och han stötte åter ner henne i korgen och slog igen blylocket över öppningen."  (Sak 5:8 FB)

Kapitlet innehåller två visioner som båda har att göra med synd.

Den första visionen handlar om Guds dom över synden. Sakarja ser en enorm bokrulle på himlen som förkunnar en dom över alla som gör det onda (vers 2-3).

Den andra visionen handlar om hur Gud vill rena sitt folk från synden i deras liv. Sakarja ser en kvinna i en korg som representerar ondskan (vers 8). Ondskan övertäcks av ett blylock och flygs bort av två änglar.
"Jag lyfte därefter upp ögonen och såg, och se, två kvinnor kom fram, och vinden tog tag i deras vingar, ty de hade vingar som storken. De lyfte upp korgen mellan jorden och himlen" (vers 9)

Vinden på hebreiska är samma ord som ande, så versen kunde likaväl kunna översättas med "..och anden tog tag i deras vingar.."

Det kanske inte är en tillfällighet att just storken är omnämnd i visionen. Det hebreiska ordet för stork har samma stam som ordet för "uthållig kärlek".

Det kan peka på den helige Andes önskan att rena oss, som ett uttryck för Guds uthålliga kärlek.

Den här visionen vill hjälpa oss att se hur allvarligt Gud ser på synden, men också Guds önskan att fullständigt ta bort vår synd och rena oss (1 Joh 1:9)

______________________________

Mannakorn att tugga på under dagen:
Rena mig med elden från din Ande.
______________________________

Innehåll kapitel 5:
Den flygande bokrullen (vers 1-4)
Kvinnan i korgen (vers 5-11)

Kommentar:
De två bilderna talar förmodligen in i ändens tid då Gud i sin rättfärdighet tar itu med synden på jorden och utdömer sitt straff. Därefter ska det inte finnas synd på jorden.

Till eftertanke:
Bilden innehåller även en uppmaning till alla levande människor att göra sig kvitt synden. Alla varningar i Bibeln som pekar fram mot den slutliga domen finns där för att ge oss möjlighet att omvända oss från synden.

 

 

TELNINGEN - Sak 6

Bibelläsning: Sakarja 6
Läs bibeltexten här:
https://folkbibeln.it/?book=sak&chapter=6&verse=1

"Så säger HERREN Sebaot: Se, en man, hans namn är Telningen. Under honom skall det gro, och han skall bygga HERRENS tempel." (Sak 6:12 FB)

Telningen är inte ett ord som används speciellt ofta i svenskan idag. Ändå har både Folkbibeln och Bibel 2000 behållit uttrycket. Antagligen för att de inte funnit något bättre ord på svenskan.


Ordet telningen syftar, då det nämns i Gamla Testamentet, på Messias och pekar fram emot Jesus.


Då det står att det ska gro under telningen är det samma ordstam i hebreiskan för telning och gro.


Även om även detta kapitel är en svårtolkad framtidsvision, tror jag att vi får ta bibelversen bokstavligt. Guds rike växer, gror, under Jesus. Där Jesus får vara Herre där tillkommer Guds rike. 

Under våra egna personliga ansträngningar kanske det inte gror, men där Jesus är Herre där kan undret ske.

______________________________

Mannakorn att tugga på under dagen:
Herre: Låt ditt namn bli ärat, låt
ditt rike komma, låt din vilja ske 

______________________________

Innehåll kapitel 6:
De fyra vagnarna (vers 1-8)
Hans namn är telningen (vers 9-15)

Kommentar:
Vers 1-8
Sakarja ser i en syn fyra vagnar som dras av fyra hästar. De representerar fyra vindar som sänds ut över jorden för att verkställa domen. Guds vrede är riktad mot synden och mot dem som gör det onda. Guds vrede stillas då rättvisa skipas (vers 8).

Vers 9-15
Profetian i dessa verser är, som så ofta i de profetiska böckerna dubbelbottnad. Det talar om en närliggande uppfyllelse och en uppfyllelse i ändens tid. Juda styrdes av två personer: Kungen som var ledare för det politiska och översteprästen som var ledare för det andliga och religiösa. Då Messias träder fram ska han vara både kung och överstepräst (vers 13).

Till eftertanke:
Vi talar ofta om Guds kärlek och nåd. Men Gud är också rättfärdighet. Han kommer att döma världen och skipa rättvisa.

Inga kommentarer: