4 feb. 2009

Evangeliska frikyrkans styrelse vill avsäga sig vigselrätten

Dagen skriver:
"Evangeliska frikyrkans styrelse vill att samfundet avsäger sig vigselrätten. Det framgår av ett brev som styrelsen skickat ut till samfundets församlingar.

- Frågan kom upp ordentligt genom en motion på kongressen förra året. Vi har diskuterat den ordentligt under hösten, dels på en samtalsdag om vigselrätten och dels på våra medarbetardagar. Vi har fått känslan av att många tycker att det här är rätt väg att gå, säger Anders Blåberg, missionsdirektor på EFK.
Beslutet grundar sig inte bara på det faktum att riksdagen troligtvis röstar igenom en ny äktenskapslag i maj, en lag som EFK motsatt sig. Det vilar även på uppfattningen att kyrka och stat bör vara åtskilda.
- Vi har inom samfundet fört en diskussion kring om det är rätt att vi som pastorer utför tjänster åt staten. Det är en teologisk positionering mer än att det skulle handla enbart om en protest mot den nya äktenskapslagen, förklarar Anders Blåberg."

Läs hela inlägget i Dagen>>

Även Stefan Swärd kommenterar nyheten i sin blogg:
"Evangeliska Frikyrkans styrelse beslutade i lördags, att gå ut med ett uttalande om att vi tycker att Evangeliska Frikyrkan ska avsäga sig vigselrätten. Vi vill dock att vårt representantskapsmöte som möts den 16 maj ska fatta beslutet. Men vi rekommenderar representantskapsmötet att fatta ett sådant beslut. Idag har denna information gått ut till våra församlingar, och under eftermiddagen går vi också ut med pressinformation om detta.
Skälet till detta styrelsebeslut är att det finns en skepsis inom EFK sedan långt tillbaka om att vara statlig myndighetsutövare - som man är när man har statlig vigselrätt. Det handlar om principen att skilja kyrka och stat åt. Vi är också oroliga för vart samhällets äktenskapslagstiftning ska hamna och de nya krav som signaleras från politiskt håll som kan krocka med våra övertygelser som evangelikala kristna.
Vår tanke är också att ännu mer slå vakt om det kristna äktenskapet och att förätta bröllop och vigslar i våra församlingar, utifrån kristen tro och tradition, och med förbundslöften inför Gud."

Inga kommentarer: