11 feb. 2009

Förkunna evangeliet in i vår tid - del 2

Stefan Swärd skriver i ett blogginlägg en del delvis kritiska kommentarer till emerging churches.
Vad menas då med Emerging church? Wikipedia förklarar fenomenet på följande sätt:

"Emerging Church eller Emergent Church (ungefär Den spirande kyrkan eller Den framväxande kyrkan), även kallat The Emerging Conversation, är ett samlande namn på vissa strömningar inom nutidens kristendom.
Det är inte fråga om ett samfund eller en kyrka i traditionell mening utan snarare om ett
ekumeninskt samtal och en reformrörelse som diskuterar vad kristen tro är och hur det kristna livet kan levas ut i en postmodern miljö. Samtalet började i USA och Storbritannien och har under en tioårsperiod spridits över västvärden.

Flera av företrädarna för Emerging Church, bl.a.
Brian McLaren, är kristna ledare som varit på väg att förlora sin tro men kommit fram till att det snarare är tilltron på modernismens (med "modernism" menas det dominerande paradigmet i västvärlden mellan i vid mening 1500- till 1970-talet) kristendomstolkning och inte den kristna tron i sig som de har förlorat. I stället för att förkasta kristendomen har dessa börja omtolka den utifrån det postmoderna paradigmet.

På samma sätt som andra postmodernister och
poststrukturalister vill dekonstruera och rekonstruera inom sina områden vill företrädarna för Emerning Church-samtalet plocka isär den kyrka som formats under modernismen och bygga upp en kyrka som fungerar i det postmoderna sammanhanget.

Emerging Church-samtalet påpekar att dagens västerlänningar lever i en
post-kristen och post-metafysisk tid, i en kultur som mer eller mindre helt saknar kontakt med den kulturen inom kyrkan."

Kännetecknande för fenomenet emergin church är att man ständigt söker relevanta vägar att presentera evangeliet på. Flera kritiker säger om emerging church-rörelsen att deras iver att presentera evangeliet på nytt sätt ofta resulterar i att det blir ett annat evangelium än det Nya Testamentet presenterar.

En känd kritiker till emerging church-rörelsen är John MacArthur som bland mycket annat har skrivit "The Truth War" (´Kampen om sanningen).

Tillbaka till Stefan Swärds inlägg om emerging church. Här kommer ett utdrag. Hela inlägget kan du läsa här>>
"3. Jag sympatiserar starkt med en konstruktiv kritik av dagens kyrka. Hur vi kommunicerar evangeliet, visar en trovärdig livsstil och tillämpar en radikal församlingsgemenskap är frågor som varje generation av kristna behöver brottas med och delvis hitta nya vägar för. Tycker även här att McLaren alldeles för mycket kategoriserar, för mycket då och nu, han svartmålar evangelikalerna för mycket, utan att inse att de frågor han ställer har väl varje ny generation brottas med, och han gör karikatyrer av vad kristna tidigare har gjort och trott. Lausannedeklaration från 1974 - var inte den ett svar på en ensidig betoning av individens frälsning? Vem har inte ifrågasatt hycklande evangelikaler?

4. Jag tror snarare att vi behöver brottas med frågorna idag, och samtidigt visa respekt för tidigare generationer av kristna. Jag saknar också inslag av genuin väckelserörelse över emerging church-rörelsen, det tycks mer handla om teologiska reflektioner och kritisera etablerade kyrkan, än att stora skaror av människor omvänder sig och blir radikala efterföljare av Jesus."

rupeba/peppebaron

Inga kommentarer: