17 feb. 2009

Gallup: Svenskarna bryr sig näst minst om religion

Dagen skriver om en Gallup-undersökning som visar att intresset för religion i Sverige är mycket lågt. Ur en kristen synvinkel är det ganske inte det viktigaste att religion som fenomen växer. Det är däremot ytterst intressant att studera hur kristendomen utbreder sig och vilka riktningar inom kristendomen som expanderar. Många andra undersökningar har visat, vilket även denna undersökning bekräftar, att konservativt troende församlingar ökar medan liberalt inriktade församlingar minskar.

Dagen skriver:
"Bara 17 procent av svenskarna tycker att religion spelar stor roll i deras liv. Därmed hamnar Sverige näst längst ner på listan över mest religiösa länder, enligt Gallups nya undersökning. - Människor i länder som inte har den trygghet som ni tar för givet i Sverige hittar alternativ, säger Grace Davie, professor i sociologi vid University och Exeter.
Religion är viktigast för människor i fattiga länder, visar Gallupundersökningen från 143 länder. I topp på listan återfinns Egypten, där 100 procent av de tillfrågade anser att religion är en viktig del av deras vardag. Därefter följer fattiga länder i Asien och Afrika söder om Sahara.

- När du har ryggen mot väggen behöver du något resolut. Det är därför religionen växer så mycket i exempelvis Afrika söder om Sahara, där det inte finns någon välfärd, där ekonomin är en katastrof och politiken är korrumperad, förklarar Grace Davie.

Estland hamnar allra längst ner på listan, med bara 14 procent religiösa. Förutom Sverige återfinns länder med hög levnadsstandard på listan över de platser där religionen spelar liten roll för människor. Grannländerna Danmark och Norge är bland de 10 minst religiösa länderna, liksom Hong Kong, Japan och Frankrike. USA är undantaget till regeln om fattiga och rika länders religiositet. Där anser två tredjedelar av de tillfrågade att religionen spelar stor roll i deras liv."

Läs hela artikeln i Dagen>>

peppebaron

Inga kommentarer: