14 feb. 2009

Söndag den 15 febrauri 2009

Söndagsmorgon. Igen!


Söndagspredikan i dag är något så ovanligt som en predikant från Svenska Kyrkan som predikar på Livets Ord. Det är Berit Simonsen från OAS-rörelsen som talar över ämnet "Herren älskar dig." Det är i alla fall ingen tvekan om att Ulf Ekman uppskattade besöket. Han skriver i sin blogg: "Det var första gången hon talade på Livets Ord och det tog inte många sekunder förrän hon vann allas hjärtan. Hon är så lugn och utstrålar en mild kärlek till Jesus och en smittande glädje. Hon är en duktig bibellärare som kan sin bibel och har en sådan enkel och verklighetsförankrad pedagogik utan åthäver, som verkligen går hem. Det blir klart, evangeliskt, också fyllt av trosförkunnelse och med profetisk skärpa. Jag stornjöt av att sitta och lyssna." Du kan lyssna på predikan i inlägget ovandför detta.


I övrigt har den gångna veckan här på hemsidan handlat mycket om Apostlagärningarna. Dagliga kommentarer till den dagliga biblläsningsen från Apostlagärningarna och det första avsnittet av den nya serien i Bibelskola på nätet om Apostlagärningarna. Nästa avsnitt kommer på torsdag och vidare varje torsdag de närmaste fjorton veckorna.

Dagens andakt passar mycket väl in på de människor vi möter i Apostlagärningarna: ”Tama fåglar har en längtan, vilda fåglar flyger”. De ”tama” människorna är de som aldrig själva vågar sig ut i kampen. Men det finns också många ”vilda” fåglar som kastar sig ut i det okända och ger sig själva helt i kampen för Guds rike. Visst är livet mycket farligare för de vilda än för de tama. Men tama fåglar får aldrig uppleva den fria flyktens fantastiska erfarenheter: känslan av att ha varit någonstans, känslan av att ha åstadkommit något, känslan av att trotsigt ha fått möta motståndsvinden tillsammans med Herren själv. "

Då jag skriver detta tänker jag även på Ulf Ekman som en "vild" fågel som för många år sedan vågade ta steget från att tryggt hyra en lokal för söndagsgudstjänsterna till att göra investeringen att bygga Livets ord gigantiska kyrka med plats för bortemot sex tusen personer. Eller då Lewi Pethrus byggde Filadelfia, eller då Hanna Ochterlony byggde Fräslnignsarmén tempel på Östermalm på 1890-talet. Men "vilda fåglar" handlar om mer än att bygga hus...

I fredags kväll satt vi några stycken och åt middag tillsammans. Vi kom att tala om Platons grottberättelse. Den handlar om några människor som levde som slavar långt inne i en grotta. De arbetade hårt och visste inte av någon annan "värld" än mörkret i grottan. En dag lyckades en av slavarna förrirra sig ut ur det stora grottsystemet och kom ut och fick för första gång se ljuset. Överlycklig spinger han tillbaka ned i grottan för att berätta den stora nyheten. De andra slår då ihjäl honom.

Det är ju det som apostlagärningarna handlar om. Lärjungarna som hade sett "ljuset" berättar överlyckliga för de andra. Den ene efter den andre fick sätta livet till för att de berättade om det som de andra inte sett. Stefanos var det första offret.

I går kväll var vi på en samling för OBF. OBF betyder OfficersBarnens Förening och föreningen träffas en gång varje år (Officersbarn är alltså barn till officerare, pastorer, inom Frälsningsarmén). Det som är gemensamt är att alla är uppvuxna i Frälsningsarméhem, även om många inte längre är aktiva inom FA. Serveringslokalen var fullsatt av officersbarn, även om det var länge sedan de närvarande var barn. Det var nog till och med så att Rut och jag bidrog till att sänka medelåldern på samlingen. Då kan ni tänka er själva...

Vi bjöds på ett mycket fint och genomarbetat musikprogram, med både skämt och allvar. Kvällen innehöll även ett föredrag om Israel av Krister Lundkvist där han berättade om den historiska utvecklingen till den situation vi i dag ser i området. Krister gav en helt annan bild av situationen jämfört med den vi normalt matas med från svenska medier. Det var upplysande och upplyftande.

Just nu är vi på väg till Norge för att delta i NLDI (Nordic Leadership Development Institute). NLDI är ett samnordiskt institut inom Frälsningsarmén för ledarutveckling. På NLDI kommer Rut och jag att vara ansvariga för Lärjungaträningsprogrammet. Efter NLDI i Norge fortsätter vi direkt till Tranås där vi ska leda en Bibelhelg nästa helg.

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: