29 mars 2009

Ideologin får stå tillbaka

I tider av ekonomisk kris, nedskärningar, nedgång och omorganisationer är det lätt för idéburna organisationer att tappa bort idén i sin strävan att överleva.

Hemmets Vän skriver om Socialdemokratin
"Nu börjar socialdemokraterna få det hett under fötterna. Med dalande opinionssiffror försöker s-toppen att komma igen. Men tyvärr är budskapet ännu tunnare än på Perssons tid. Konstruktiva förslag tycks obefintliga. Mönstret har blivit så, att oavsett vad som sker i Sverige ska en s-politiker stiga fram i Aktuellt eller Rapport med negativa kommentarer och klander för den sittande regeringen.
För att vinna valet skyrs inga medel. Ideologin får stå tillbaka."

Samma risk finns för Kristdemokraterna och alla andra politiska partier.

Samma risk finns även för frikyrkorna i tider av tillbakagång och ekonomisk kris. Nästan alla frikyrkor har tvingats till drastiska nedskärningar.

I varje idéburen organisation måste man utgå från idén, ideologin elller teologin. Om man inte gör det är man inte längre idéburen utan bärs i stället av ambitionen att överleva eller någon annan ambition.

Sven Nygren har formulerat tre viktiga frågor som ständigt måste ställas i idéburna organisationer. Och de måste ställas i rätt ordning.

1/ Är vi rätt i grunden?
Vem är vi? Vad är vi till för? Vad är vårt uppdrag på jorden?

Först då vi har svarat på den frågan kan vi ställa nästa fråga om vad vi ska ska göra för att fullgöra det som är vårt uppdrag, vår identitet.

2/ Gör vi rätt saker? Bidrar de saker vi gör till att vårt uppdrag förverkligas? Leder våra aktiviteter till att vi uppfyller våra mål?

Då vi har svarat på den frågan, om vi verkligen har rätt aktiviteter, verksamheter för att våra mål ska uppfyllas, kan vi ställa nästa fråga:

3/ Gör vi sakerna på bästa sätt? Då vi vet varför vi är till och vad vi ska göra för att få det till kan vi börja förfina det sätt på vilket vi gör de rätta sakerna.

Alltför ofta börjar vi med fråga tre. Vi försöker göra det vi redan gör bättre. Resultatet kan bli att vi blir världsmästare på att göra fel saker.

I all idéburen verksamhet måste det vara idén som styr. Inte pengar, medlemssiffror eller att försöka föras med i de olika opinionsvindarna.

Om en idéburen verksamhet har tappat bort sin idé, eller om idén har blivit urvattnad och otydlig, är den inte längre idéburen. Detta gäller för Socialdemokratin, Kristdemokratin, frikyrkorna och alla andra idéburna rörelser.

En tydlig idé kan väcka starkt motstånd. Men det är först då vi samlas omkring kärnidén som engagemanget kan komma.

Peter Baronowsky

Inga kommentarer: