18 mars 2009

"Vem bestämmer om mitt liv har ett värde?"

Jonas Franksson skriver på nyhetssajten Newsmill om att rädda livet på funktionshindrade:

"Att gradera värdet av människoliv utifrån funktionsduglighet kan bli mycket farligt. Debatten efter misstankarna mot barnläkaren har öppnat en avgrund i Sverige där vi med funktionshinder faktiskt riskerar livet. Det skriver Jonas Franksson.

I svallvågorna efter anhållandet av den barnläkare som misstänks för aktiv dödshjälp på ett spädbarn, så har det uppstått en debatt om vad som är ett värdigt liv. Debatten ses av många som något positivt, "svåra frågor måste kunna ställas" säger man. Själv är jag inte så säker på att denna debatt är så bra."

Jonas Franksson riktar i sitt inlägg en del kritik mot Hugo Lagercrantz, professor i barnmedicin.

Hugo Lagercrantz svarar på Newsmill:
"För närvarande sköter jag barn, som saknar automatisk andning och måste ligga respirator i varje natt för att överleva. Jag har aldrig ifrågasatt vården av dessa barn, som kan vara i behov av 5-7 personliga assistenter för att övervaka respiratorvården hemma. Precis som Jonas Franksson vet jag att många för tidigt födda barn liksom andra barn med svåra funktionshinder ofta utvecklas till lyckliga individer, villket är det enda viktiga."

Debatten om människovärdet har blossat upp igen efter anhållandet av barnläkaren som gav en överdos till ett spädbarn. Debatten visar hur oerhört svårt det är att definiera hållbara kriterier för vilka människor som ska få leva och vilka som inte ska få leva.

Hugo Lagercrantz skriver: "...vet jag att många för tidigt födda barn liksom andra barn med svåra funktionshinder ofta utvecklas till lyckliga individer, villket är det enda viktiga."

Ja, vi kan verkligen inte veta vilka barn/människor som är lyckliga. Till och med människor med vackra kroppar och mycket pengar kan vara bland de olyckligaste på jorden. Och då Lagercrantz använder lyckan som ett argument för om man ska leva eller inte, hamnar diskussionen verkligen långt ute på hal is. Ska bara lyckliga människor få leva? Vad ska vi då göra med olyckliga människor? Vem avgör om någon är lycklig eller inte?

Sist och slutligen måste det vara så att alla liv är lika mycket värda. Vackra och fula. Kloka och mindre kloka. Snälla och dumma. Sjuka och friska.

peppebaron

Inga kommentarer: