3 apr. 2009

Mer om Gardells bok "Om Jesus"

Gardells bok väcker inte oväntat många reaktioner. I går skrev jag om debatten som pågår på Stefan Swärds blogg. Stefan betecknar Gardells teologi som icke-kristen.

Många andra har även höjt sin röst om Gardells bok:
Ulf Ekman skriver i sin blogg:

"Han ger t.ex. inte mycket för Lukas som han menar inte riktigt visste vad han pratade om. Själv är Gardell ca 2000 år senare i tid så frågan är väl om han överhuvudtaget vet vad han talar om. Att tala om Jesus som en tandlös analfabet är lika enfaldigt som det låter.

Att Gardell förspråkar en homosexuell livsstil är inte någon hemlighet. Men varför dra in Jesus i detta? Att påstå att Gud blir som Hitler, ägnar sig åt utrensning, om inte alla automatiskt kommer till himlen är också att teologiskt blanda bort korten ganska så rejält. Här framstår Gardell som en som har köpt läran om alltings återupprättelse, en universalist,unitarian, inte som en klassisk kristen.

Gardell är inte den förste som i gammal liberalteologisk anda vill radera bort både den klassiska tron, det bibliska dokumentationen och den kristna moralen . Han ger inte mycket för de klassiska trosbekännelsernas förklaringar av Kristi gudom. Han verkar inte gilla någonting alls, förutom sin egenhändigt ihopsnickrade avbild av Jesus som tyvärr inte har så mycket med kristen tro att göra. Har han rätt att säga detta? Förvisso, i ett fritt land, men jag har också rätt att säga, att detta är hädelse, då det helt förvrider bilden av Jesus och evangeliet och gör den till något helt annat än vad Bibeln egentligen lär."

Carl-Henric Jaktlund intervjuar Stefan Gustavsson i Dagen:
"Jonas Gardells nya bok ifrågasätter stora delar av den Jesusbild som kyrkan traditionellt står för. Hur ska kristenheten reagera - lyssna och lära, gå i svaromål eller ignorera och jobba på med sitt?
Alltid aktuell, i alla tider, men just nu är kanske Jesus i tydligare fokus än på mycket länge. Jonas Gardells bok "Om Jesus" diskuteras överallt, och inom kristenheten tycks och tänks det åt olika håll.Stefan Gustavsson, generalsekreterare på Svenska evangeliska alliansen, betonar starkt vikten av apologetiskt försvar av den kristna tron utifrån det Gardell framför.

-Det är en väldigt viktigt uppgift. Att människor vill fundera kring Jesus är bara kul, förstås, men på de punkter Jonas Gardell ger en felaktig bild är det oerhört viktigt att bemöta, det vore förödande för kyrkan att vara tyst."

Carl-Henrik Jaktlund skriver i sin blogg i Dagen:
"Medierna svämmar över av reaktioner kring Jonas Gardells bok "Om Jesus". Och pastorer och präster har uppfattningar, åt olika håll."

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett litet förtydligande. Det är inte Stefan Gustavsson som skriver det som citeras här, det är det jag som gör. I artikeln citerar jag sedan Stefan Gustavsson.
/Carl-Henric Jaktlund, reporter Dagen