23 apr. 2009

Ursynden gör sig påmind i öppenhetsfundamentalism

Anders Sjöberg skriver som gästkrönikör i Dagen:
"Lyssnade för ett tag sedan på en av de nu aktuella biskopskandidaterna i Finland, Henrik Perret. Han höll en lysande genomgång av Apostlagärningarnas budskap och dess relevans i dag.

Ironiskt konstaterade han: "Det finns dock en stor skillnad i dag, en unik situation, som aldrig har funnits tidigare i kyrkohistorien: Vi har inga villolärare."

Det var hans sätt att konstatera att det är sällan något markeras som falsk tro i dag. I stället betonas varje människas rätt att själv skapa sitt trossystem. Vilket fört med sig att den subjektiva uppenbarelsen (det jag själv upplever som Guds tilltal, i min tanke, känsla och intellekt) accentueras på bekostnad av den objektiva uppenbarelsen. (Det Gud objektivt uppenbarat i historien och i sitt ord. Vars mening och intention är definitiv. Vilket innebär att vi är kallade att hjälpa varandra att tolka det på bästa sätt.)

Detta har inneburit att helt motstridiga synsätt kan presenteras som "kristna". Ingen kan hävda, anses det, att den andra uppfattningen är fel eftersom varje människa utifrån sitt inre sätter norm för vad som är sant. Och eftersom tron på en absolut, objektiv Sanning med stort S inte längre finns i samhället. En effekt av att vi nu lever i kölvattnet av den postmoderna kulturen."

Läs mer i Dagen>>

Inga kommentarer: