21 okt. 2010

Samvetsfrihetens står på spel

De tre läkarna Christina Doctare, Bengt Malmgren och Tomas Seidal, Fellows vid Claphaminstitutet, skriver idag på SvD Brännpunkt om Europarådets beslut om samvetsfrihet.
"I resolutionens fjärde paragraf slås fast att medlemsstaterna dels ska försäkra tillgång till vård och hälsa, dels upprätthålla respekt för tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet för vårdpersonal. Man föreslår därför att medlemsstaterna tar fram sakliga och klara riktlinjer som garanterar samvetsfrihet.
Vad betyder detta för Sverige? Gruppledaren för de svenska representanterna i Europarådets parlament, Göran Lindblad (M), säger i en kommentar (Världen idag 101011) att det inte behöver betyda någonting. Många resolutioner struntar man ju i, så varför ska man bry sig om den här? menar han. Det är naturligtvis anmärkningsvärt. Även om Lindblad röstade emot resolutionens ändringar från det ursprungliga förslaget, förefaller hans synpunkt märklig, ungefär: parlamentet röstade inte som jag ville och då kan beslutet ignoreras."

Inga kommentarer: