21 okt. 2010

SEA lanserar riksdagsinitiativ mot dödshjälp

Den kristna människosynen har viktiga bidrag att ge till debatten om livshjälp eller dödshjälp. Samtidigt är synen på den enskilda människans status och värde avgörande för hur en kultur utvecklas. I Sverige känns det som om vi just nu står och balanserar på en knivsegg i människovärdesfrågan. Det finns positiva signaler, som Europarådets färska beslut att sjukvårdspersonal måste ha rätt att slippa delta i handlingar som strider mot deras samvete. Samtidigt hörs oroande röster som vill att sjukvården aktivt ska tillåtas döda gamla och sjuka patienter. Dessa röster kan inte tillåtas segra.
Sjukvårdens uppgift ska fortsatt vara att bota, lindra och trösta. Numera finns en väl utvecklad vård i livets slutskede, och de flesta myndigheter bedriver idag en aktiv suicidprevention. Det vore oacceptabelt om sjukvården på alla instanser i samhället istället aktivt skulle ta människors liv.
Idéskriften "Ecce homo - Se människan!" visar detta och därför ger vi i SEA den till alla 349 ledamöter i den nyvalda riksdagen. Utdelningen sker i dag, i samband med allmänna motionstiden då riksdagsledamöterna lägger fram nya förslag till beslut i riksdagen.
"Ecce homo - Se människan!", som är skriven av Per Ewert, fil. mag. och Fellow vid den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet, belyser människovärdet utifrån fyra viktiga ämnesområden: Dödshjälp eller livshjälp, stamcellsforskning och kloning, fosterdiagnostik samt abort. Dessa är ämnen som är av yttersta vikt inom den medicinska etiken och är en indikator för hur ett samhälle ser på människovärdet.
Kristen tro har ett unikt perspektiv på människan som skapad till Guds avbild och ger en grund för ett verkligt människovärde; just det värde som nu steg för steg nedmonteras i ett allt mer sekulariserat Sverige.
STEFAN GUSTAVSSON
Generalsekreterare
Svenska Evangeliska Alliansen

Från Svenska Evangeliska Alliansens nyhetsbrev.Du kan beställa nyhetsbrevet på SEA:s hemsida.

Inga kommentarer: