28 feb. 2019

Vilka normer får brytas?

I Iran pågår i detta nu en kvinnokamp på liv och död för rätten att slippa bära hijab. I Sverige förs en motsatt sorts kamp för att normalisera slöjan, den ska ses som ett fritt val och föräldrar ska kunna tvinga förskolepersonal att sätta hijab på småflickorna.
 
- Åke Hällzon i Hemmets Värld -
I veckan tvingade en enig styrelse i Svenska simförbundet bort sin egen ordförande Ulla Gustavsson. Skälet till Gustavssons avgång var att hon kritiserat Riksidrottsförbundets val av bild på sin webbplats, där man lagt upp flera bilder på barn i slöja. Detta hade fått Gustavsson att reagera. Hon hade påpekat i Aftonbladet (11/2) att ”slöjan är ett religiöst, politiskt och sexistiskt plagg. I Riksidrottsförbundets värdegrund är jämställdhet viktigt och slöjan står för något annat. När sådana bilder visas normaliserar det förtrycket. Barn måste tillåtas att vara barn.” Gustavsson tyckte också att en bild på en flicka i hijab med luftgevär liknade rekryteringsbilderna från militanta islamistiska organisationer. ”Vi har inte förtroende efter det sätt hon uttryckt sig på, och när styrelsen inte hade förtroende längre så valde hon att avgå”, skrev Simförbundet i pressmeddelandet.

Det är förstås helt fel att påstå att den muslimska hijaben skulle kunna likställas med militant islamistisk extremism. Samtidigt visar Gustavssons avgång hur märklig den svenska slöjdebatten är. I Iran pågår i detta nu en kvinnokamp på liv och död för rätten att slippa bära hijab. I Sverige förs en motsatt sorts kamp för att normalisera slöjan, den ska ses som ett fritt val och föräldrar ska kunna tvinga förskolepersonal att sätta hijab på småflickorna.


Läs mer HÄR

Läs också i Aftonbladet HÄR.

Inga kommentarer: