31 mars 2020

UTMANINGEN 31 mars - 3 Mos 4

BLODET

Bibelläsning: Tredje Mosebok 4
Läs bibeltexten här


"Den smorde prästen skall ta av tjurens blod och bära in det i uppenbarelsetältet, och han skall doppa sitt finger i blodet och stänka det sju gånger inför HERRENS ansikte framför förlåten till helgedomen. Därefter skall prästen stryka med blodet på hornen på den väldoftande rökelsens altare, som står inför HERRENS ansikte i uppenbarelsetältet."  (3 Mos 4:5-7 FB)

Detta kapitel handlar om syndoffer. Det handlar om vad man ska göra då man syndat för att bli försonad med Gud igen. Gång på gång i kapitlet nämns blodet som en viktig beståndsdel i försoningsprocessen.


Idag behöver vi inte offra djur för att få förlåtelse varje gång vi syndar. Jesus har "en gång för alla" offrats för våra synder, och genom hans blod kan vi få förlåtelse och försonas med Gud.

Jesus presenteras som "Guds lamm, som tar bort världens synd" (Joh 1:29). Och "om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, så har vi gemenskap med varandra, och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd." (1 Joh 1:7)

Det löftet gäller också idag. 


- Mannakorn att tugga på under dagen: Tack Jesus, att jag får ta emot förlåtelse genom ditt blod.
_________________
Innehåll:
- Vers 2-12
Om någon syndar av misstag
- Vers 13-21

Om hela folket syndar utan att märker det
- Vers 22-26
Om en ledare syndar av misstag
- Vers 27-35
Om någon av folket syndar av misstag

Kommentar:
Hela kapitlet handlar om att synda av misstag och att synda utan att veta om det.
Att synda av misstag är något de flesta upplever någon gång. Man gör något utan att tänka efter som resulterar i något negativt.
Det kan också hända att vi ibland syndar utan att veta om det. Vi kanske skadar någon genom våra handlingar eller ord utan att veta att de blev till skada. Psalmisten skriver "Vem märker själv hur ofta han felar? Förlåt mig mina hemliga brister." (Ps 19:3)

Synder kan ibland vara av misstag eller utan att vi själva vet om det. Men synd är synd och här förstår vi hur allvarligt Gud ser på synden. Men det finns ett botemedel för synden. Då var det tjurars och kalvars blod. Nu är det Kristi blod som renar från alla synd "Men nu har Kristus kommit som överstepräst för det goda som vi äger. Genom det större och fullkomligare tabernakel som inte är gjort med händer, det vill säga som inte tillhör den här skapelsen gick han en gång för alla in i det allra heligaste, inte med bockars och kalvars blod utan med sitt eget blod, och vann en evig återlösning.  Om nu redan blod av bockar och tjurar och askan från en kviga, stänkt på de orena, helgar till yttre renhet, hur mycket mer skall då inte Kristi blod rena våra samveten från döda gärningar, så att vi tjänar den levande Guden. Ty Kristus har genom den evige Ande framburit sig själv som ett felfritt offer åt Gud". (Heb 9:11-14)

Till eftertanke:
Offertjänsten i Gamla testamentet och ännu tydligare Jesu död på korset visar hur allvarligt Gud ser på synden.
- Hur allvarligt ser jag på synden i mitt liv? Förminskar jag min synd? Bortförklarar jag min synd?

Inga kommentarer: