28 maj 2020

Inför pingsten: Dopet med den Helige Ande

Ordning och reda har varit ett kännetecken för Frälsningsarmén ända sedan begynnelsen. Uppgiften att vara kårledare definierades i en bok med titeln "Order och reglemente för fältofficerare". 

Den upplaga jag har framför mig är på över 500 sidor. Den publicerades på svenska 1904 och stadfästes av William Booth själv. 

Inför pingsten kan det vara bra att påminna oss om kapitlet med rubriken "Dopet med en Helige Ande".  
(F.O. står för fältofficeren = kårledaren)

"F.O. bör leda sina soldater framåt till erhållande af Den helige Andes dop, han måste få dem fyllda med blod och eld. Andens uppdrag är att fylla själen med ett brinnande nit för världens frälsning. Kristi verk måste fullbordas. Han har lämnat denna uppgift åt sitt folk; den kan fullföljas och ledas framåt till seger endast genom hans egen andes verksamhet i hans folks hjärtan och genom deras lif. Den helige Ande utlofvades för detta ändamål. Detta är hvad Guds folk därför har rättighet att vänta, och därförutan äro soldaterna maktlösa i kriget.

F.O. bör icke blott önska få sina soldater rena och helgade, utan äfven att få dem uppfyllda af Kristi ande, så att de blifva starka och dugliga." (sid.145)

Efter att ha läst detta sitter jag igen med frågan:
Är vi starka och dugliga soldater eller är vi maktlösa i kriget?

/PB

Inga kommentarer: