14 dec. 2011

Lär av historien angående hotet från Iran


"Det troligen snart kärnvapenbestyckade Irans president förnekar Förintelsen, och har gång efter annan klargjort för världen att staten Israel bör utplånas från kartan. Det skriver Tuve Skånberg (KD), riksdagsledamot för Skåne läns norra och östra, och John-Gunnar Forsberg, professor emeritus Lunds universitet. Artikelförfattarna är fellows vid Claphaminstitutet.

München år 1938. En man stiger på ett plan, flyger hem till sitt land och möter den väntande pressen. Han viftar med en papperslapp, och uttalar de hoppfulla orden ”Fred i vår tid”.

Sju år senare låg Europa i ruiner, med miljoner människor som fått ge sina liv i 1900-talets blodigaste krig. Det värsta ödet drabbade det judiska folket: Förintelse.

Dåvarande brittiske premiärministern Neville Chamberlain avfärdas numera som en godtrogen dumbom, enkelt förledd av den listige Hitler.

Välpolerade fraser om fredliga avsikter fick Storbritannien och den övriga världen att ge efter, samtidigt som führerns ambition att inta sina grannländer låg i obehagligt öppen dager."

Inga kommentarer: