16 dec. 2011

rupebas morgonkoll den 16 december

Morgonkoll

Starkt eller öppet ledarskap?
Sändaren - "Frågor om hur ledarskapet skall se ut får förnyad aktualitet i tider av omdaning. Det är vad som skett också i samband med bildandet av nya kyrkan Gemensam framtid. Röster har höjts som framhållit behovet av en stark, visionär och karismatisk ledare som dessutom skulle ges fria händer att omge sig med de medarbetare han/hon vill ha. Detta skulle leda till effektivitet, mindre diskuterande och snabba beslutsprocesser."

Vem tänker på barnen?
Lukas Berggren i Världen idag - "Barnets bästa ska alltid komma i första rummet”.  Just detta proklamerar Barnkonventionen frimodigt i sin tredje artikel. Barnets bästa (bestämd form singular; varje enskilt barn således). Ska. Alltid. Komma i första rummet. Inga oklarheter där minsann. Barnkonventionen gäller inte som svensk lag, men däremot som norsk lag sedan 2003. Ändå skulle nog de flesta svenskar hålla med om det mesta i Barnkonventionen. Men det är väl med detta som med många av våra ideal – enkelt att säga, men svårare att praktisera.
Vi lever i en tid av självförverkligande. Vi förväntas satsa på karriären, prioritera vårt eget välbefinnande, tänka på pensionen, resa jorden runt och leva upp till omgivningens skönhetsideal. Allt för att höja vår egen status och verka lite bättre i andras ögon. Att ”skaffa barn” är också en del av statusjakten. Men ”anskaffandet” måste ske i rätt tid och projektet får inte inverka för mycket på de andra parametrarna i självförverkligandets ekvation. Barnen får alltså inte riskera pensionen, äventyra nästa karriärsteg, förstöra långresan, påverka utseendet eller inkräkta på kvalitetstiden med vänner och väninnor.
"

Forskare är nu nära att hitta ”Gudspartikeln”
Dagen - "Jakten på fysikens heliga graal ser ut att lyckas. På tisdagen berättade forskare vid det stora partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz att en energinivå identifierats där Higgspartikeln, eller Higgsbosonen, sannolikt existerar."

Forskare såg glimt av Gud
Lars Lindström skriver i Expressen - "Upprymda forskare vid partikelfysiklaboratoriet Cern presenterade i går en världsnyhet: Man har sett en första glimt av vad man tror är den omtalade Gudspartikeln, pusselbiten som saknas för att beskriva universums uppkomst."

Inga kommentarer: