6 apr. 2012

Långredag

Detta är dagen då Barabbas blir den förste att, mycket påtagligt, uppleva hur Jesus tar hans straff. Jesus dog i hans ställe. Detta är själva kärnan i tron på Jesus. Jesus tar, när han dör på korset, mänsklighetens och varje människas fel på sig för att öppna en möjlighet till liv och gemenskap med Gud.

Jesus blir förhörd av den romerske ståthållaren, Pontius Pilatus. Han finner inte att Jesus gjort något brott. Men eftersom det är en stor folkmassa som kommit med Jesus och de kräver att han ska dödas försöker Pilatus ta sig ur knipan med list. Han låter folket välja mellan att han friger en ökänd dödsdömd mördare vid namn Barabbas eller Jesus. Folket väljer Barabbas, och Pilatus överlämnar Jesus i folkets händer.

Jesus korsfästs på Golgata, en avrättningsplats utanför Jerusalem. Där är det en lång väntan innan han dör, därför namnet långfredag. När Jesus slutligen ger upp andan sker enligt ögonvittnesskildringarna en mängd märkliga saker. Bland annat berättas det att förlåten i templet brast mitt itu. Förlåten var det draperi som skiljde det allra heligaste i templet från resten av templet. Detta som ett tecken på att nu är vägen öppen till Gud.

Precis som Barabbas fick uppleva det, kan vi också veta att från och med långfredagen finns en väg, genom Jesus, att ha liv och gemenskap med Gud!

  Läs mer om långfredag i Matteus 27:31-56 (Bild från freefoto.com)

 (Josefin Fållsten i Dagen: Påskens fem dagar.2009)


Inga kommentarer: