7 apr. 2012

Morgonkoll 7/4

rupebas morgonkoll påskafton
Jesus Christ Superstar, eller Varför firar vi Påsk?
Marie Willermarks blogg - "Vad var Påsken innan den blev långfredag och uppståndelseglädje? Innan påskkäringar, sprängfyllda godisägg och gula dekorationer? Följ med Marie Willermark, Frälsningsarméns ledare på påskvandring.
Jesus var tolv år när han första gången var med sina föräldrar till den stora judiska påskhögtiden i Jerusalem. Föräldrarna brukade bege sig dit varje år. Det är inte långsökt att anta att Jesus fortsättningsvis följde med till de stora högtiderna. Det var nog ganska festligt att vara tonåring och ung vuxen i storstaden när den var fylld av pilgrimer från hela landet
."

Bevisen för Jesu uppståndelse
Stefan Gustavsson skriver i SEA:s nyhetsbrev - "Vilka är de historiska bevisen? Den snart Sverigeaktuelle apologeten William Lane Craig har doktorerat på Jesu historiska uppståndelse och har både debatterat och föreläst i ämnet i flera år. Under ett besök i höstas i Southampton, Storbritannien, gav Craig en omfattande presentation av de historiska bevisen för Jesu uppståndelse. Presentationen följdes av flera frågor från människor i publiken.
Föreläsningen, som kan rekommenderas varmt, filmades och kan ses via denna länk (börjar efter ca 7 min och 38 sek)
."

Vrångbild av bokstavstroende
Olof Djurfeldt i Dagen - "Anders Caringer målar en vrångbild av de bokstavstroende, tycker Olof Djurfeldt. Den som tar Bibeln på bokstavligt allvar kan mycket väl vara en kärleksfull och känslig själavårdare, påpekar han."

På norsk
Den förste påske
Jostein Nielsens blogg:

    I tro holdt han påske og strøk blodet på dørkarmene, for at ødeleggeren ikke skulle røre de førstefødte hos israelittene.
    Hebr 11:28
Hebreerforkynneren skriver en del om tro knyttet til Moses og hans liv, men han nevner ikke ’tro’ i forbindelse med de andre landeplagene – bare i tilknytning til hendelsen med forbigangen.

Kanskje det var fordi de egyptiske magikerne gjorde det samme med sine hemmelige kunster? Det som var et forbilde på korset, kunne de derimot ikke gjøre noe med. Hebreerforkynneren knytter dessuten troen opp mot det ’usynlige’, det som har en betydning langt ut over det som øyet ser. De første landeplagene var konkrete hadde en funksjon der og da.

Inga kommentarer: