5 apr. 2012

Morgonkoll 5/4

rupebas morgonkoll skärtorsdagen
Behöver frikyrkan försvaras?

Marie Willermark kommenterar debatten om frikyrkan - "Mitt i behovet av att få en dialog med människor som vill och behöver dela sina livserfarenheter så ser jag ett annat stort behov. Vi som samfund eller lokala kårer/församlingar behöver vara trygga i vår identitet och tydliga med vad vi står för och varför vi finns till. Vi som heter FRÄLSNINGSarmén ägnar oss naturligtvis åt det. För att citera Catherine Booth:
    “Kristus Jesus kom för att frälsa sitt folk från deras synder, icke i dem.”

Uppväxten i frikyrkan
Mikael Karlendal skriver - "Det är ett intressant och viktigt samtal som förs nu om att vara uppvuxen i frikyrkan. Denna gång startade samtalet på grund av journalisten Sofia Mirjamsdotters twitterinlägg och blogginlägg om just hennes uppväxt. Hennes berättelse är skakande. Det är tragiskt att någon ska behöva uppleva dubbelmoral på det viset. Det är tragiskt när församlingar mer värnar om den fasaden än om innehållet. Vi får innerligt hoppas att vår varumärkesfixerade och försäljarmässigt inriktade tid inte gör att vi som frikyrka går in i ytterligare en fälla av att putsa det yttre. Jag tror att detta beror i väldigt stor utsträckning på den ”mänskliga faktorn”. Om vi frikyrkor hade haft en mer korrekt och biblisk teologi vad beträffar människosynen och frälsningsläran, hade det kanske inte helt löst alla problem eller förhindrat alla missbruk, men kanske självaste hyckleriet inte hade haft samma möjligheter att bedra vår tanke." (Se också Dagen 1, 2, 3, 4)

Är vi troende eller lärjungar?
Anna Sophia Bonde i Dagen - "När vi i gudstjänsten bekänner att vi "har del i världens bortvändhet" från Gud är det en påminnelse om det som Jesus sa till sina lärjungar, med er är det annorlunda. Det är lätt att kyrkan halkar in i världens vanor. Att kyrkan blir samlingsplats för turister, snarare än en rastplats för upptäcktsresande, en klubb för troende snarare än lärjungaskola."

Inga kommentarer: