5 apr. 2012

Skärtorsdag

I många kyrkor har det blivit tradition att äta påskmåltid tillsammans, ofta tillagad enligt judisk tradition, med lamm, så som Jesus och hans lärjungar åt. Jag såg någon annonsera och inbjuda till "biblisk påskmåltid" och det fick mig att fundera kring vad det kunde betyda. Var det hur menyn eller gemenskapen var sammansatt som utgjorde det bibliska i måltiden? På vilket sätt firar vi bäst påskens budskap?

Ordet "skär" i dagens namn betyder ren. Detta är den dag då Jesus tvättar lärjungarnas fötter. Och han säger att de ska ta honom som föredöme i detta. Jag tänker att det betyder att den auktoritet som en kristen kan hävda är "tvättfatets auktoritet"; en auktoritet att knyta på sig förklädet och ta itu med smutsen. Detta är också den dag då Jesus äter sin sista måltid med lärjungarna. Under måltiden talar han om brödet som sin kropp och vinet som sitt blod, som ges för syndernas förlåtelse. Och att detta är ett nytt förbund, en ny gemenskap med Gud. Denna måltid ber han sina lärjungar att fortsätta äta tillsammans, till hans minne. Detta görs, än idag, i kyrkor och kristna gemenskaper över hela världen när man firar nattvard.

Jag tror att vi bäst firar en måltid med påskens budskap i centrum genom att; minnas den nya gemenskapen med Gud, som är öppen för alla. Och med Jesus som föredöme i hans radikala sätt att vara tjänare.

  Läs mer om skärtorsdag i Matteus 26, eller Johannes 13

(Josefin Fållsten i Dagen: Påskens fem dagar. 2009)

Inga kommentarer: