24 apr. 2018

Vem kan man lita på? Några tankar om profeterna och den profetiska tjänsten.

- Daniel Alm i Världen idag -
”När vår präst från konfirmationen står och pekar i det blå och ingen fattar om han visar vägen eller känner vilket håll vinden blåser på.” Den gamla vänsterprogglåten viskar något allvarligt till alla oss som har ansvar att vara med och tjäna församlingen genom att leda den. Vindar blåser mer än någonsin, mängden av information ökar lavinartat. Det är svårt att vara sunt källkritisk och veta vad som verkligen är sanna nyheter.
Det profetiska kan hjälpa församlingen att peka ut vägen, oavsett vart vindarna blåser.

Det är vissa saker i livet man inte kan vara utan, men samtidigt är de svåra att förhålla sig till. Med kärleken är det så att vi knappt kan leva utan den, men dess vägar är ibland svåra att förstå. Jag tror att det är så också med den profetiska dimensionen av tron. Vi behöver den – vi behöver den verkligen – men samtidigt är det profetiska så kraftfullt i sitt innehåll att många också tvekar.

Församlingen är profetisk i sin grund, enligt Paulus i Efesierbrevets andra kapitel. Det betyder att den har något att förmedla om framtiden i sin samtid. Det sanna profetiska talet är alltid något ur fas med samtidsandan, men i harmoni med Andens framtidstilltal.

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: