16 nov. 2018

Andreas Nielsen: Hedra din far och mor

- Andreas Nielsen i Dagen -
Den viktigaste gåvan jag kan ge mina barn är att älska min fru.
Heder och att hedra är något som vi i Sverige har svårt att veta hur vi ska hantera. Det provocerar vår jantelag, att ingen ska tro att de är något.

Heder har även till stor del tagits till fånga av matchokulturen och konstiga religiösa förhållningssätt. Som att heder är något vi ska försvara. En förolämpning som tidigare ledde till en verbal dispyt får regelbundet unga killar med tillgång till vapen att döda i Stockholm. Hedern ska försvaras. Men heder är inget som man tar eller som ska avkrävas. Det är först och främst något man ger.

När Jesus kom till Nasaret såg människor bara snickarsonen, Josefs och Marias son. Han skulle minsann inte kunna intala dem att han var Messias. Han hade varit så nära dem genom sin uppväxt att de inte kunde se förbi det mänskliga och vägrade hedra det gudomliga i människosonen. Johannes skriver att Jesus därför inte kunde utföra de under och tecken som han annars gjorde. Som en konsekvens av att de inte hedrade Gud i honom blockerade de Guds kraft.

Jag undrar hur mycket av det Gud velat göra i våra liv vi har missat och blockerat för att vi inte förstått värdet av att hedra det mänskliga som Gud använder.

Läs mer HÄR

Inga kommentarer: