11 dec. 2018

"Inför en världsdiktatur omgående"

- Ruben Agnarsson i Inblick -
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.


Just nu pågår FN:s klimatmöte COP24 i Katowice, Polen. Där ska medlemsstaterna besluta om ett gemensamt regelverk för att nå målen i Parisavtalet från år 2015.


Inför klimatmötet förespråkade vänsterpartisten och den före detta professorn Torbjörn Tännsjö en världsdiktatur för att komma till rätta med klimathotet.


I en stort uppslagen kulturartikel i Dagens Nyheter krävde han att något måste ske raskt. ”Etablerande av global styrelse får ske genom en kupp, ett slags existentiellt språng, där de suveräna nationalstaterna tvingas upphöra att finnas till. En global regering i form av en global despoti tar över. Demokratin får komma sedan.”


I DN-artikeln på närmare 10 000 tecken menade Tännsjö att lösningen på problemet måste vara ”inte global demokrati utan global despoti” och hävdade att ”om mänskligheten alls kommer att räddas, vilket är högst osäkert, så kommer det att ske med hjälp av en global upplyst despotisk styrelse.”


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: