30 mars 2019

Djurpsykologer och grisar

Dom säger att det är nyttigt att skratta och skratta det gjorde jag då jag hörde på nyhetsmorgon i veckan. 

Att jag skrattade kan ju bero på att jag varken är djurpsykolog eller expert på maskinell bildbehandling. Om det är så får jag bara be om ursäkt för min bristande kunskap.

Vetenskapsradion i P1 den 28 mars 2019:
"En ny teknik för ansiktsigenkänning kan avslöja när grisar mår dåligt. Det är brittiska djurpsykologer och experter på maskinell  bildbehandling, som tillsammans arbetat fram en metod för att kunna avgöra grisars sinnesstämning och metodens träffsäkerhet har varit hög. 97 procent av grisarna som mår dåligt upptäckes i avläsningarna. Forskarna hoppas på att den nya tekniken ska leda till tidigare upptäckt av hälsoproblem, rapporterar tidningen APL."


Frågor som jag blev sittande med är:
- Har grisar ansikten?

- Då man säger "att den nya tekniken ska leda till tidigare upptäckt av hälsoproblem", tänker man då på hälsoproblem hos människor eller hos grisar? 
- Då man säger att ett visst "ansiktsproblem" avslöjar om en gris mår dåligt, hur kan man veta att grisar som ser ut på ett visst sätt verkligen mår dåligt? Var det baserad på intervjuer med grisarna? (Den sista meningen var dum, den borde jag kanske inte tagit med. Men håll med om det var ett väldigt ovanligt inslag i vetenskapsradion) 

/PB

Inga kommentarer: