22 apr. 2020

En sekulariserad kyrka

(Bilden från Wikipedia)
 

Det har länge sagts att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Med det menar man normalt att antalet troende har minskat eller att trons betydelse i samhället har minskat.
För en tid sedan läste jag ett inlägg av en kvinnlig präst där hon uttryckte sig ungefär så här: "Vi har lärt oss att förhålla oss till att leva i ett sekulariserat samhälle. Men hur klarar vi av att leva i en kyrka som är sekulariserad".
 
Allt oftare hör jag uttrycket inre sekularisering. Med det menar man normalt att tron har avtagit inom kyrkan. Förre ärkebiskopen, K G Hammar, uttalade sig för flera år sedan i brett uppslagen tidningsartikel med rubriken: "Jag tror inte på Bibeln". I artikeln förklarar han sig sedan lite närmare och säger att han tror inte på en bok - han tror på Jesus.

Problemet med det resonemanget är att K G Hammar inte kan veta något objektivt om Jesus om han inte tror på Bibeln. Ett annat problem med resonemanget är att ärkebiskopen, som är den som ska försvara den evangeliska lutherska tron i Sverige som bygger på "Skriften allena", inte själv tror på skriften.

Men den sekulariserade kyrkan, kyrkan där tron har avtagit, är inte bara ett fenomen i Svenska kyrkan. Allt oftare hör jag talas om den inre sekulariseringen inom frikyrkan. Troende kyrkoledare (vilket uttryck) är starkt bekymrade över att det blir allt vanligare att man bland frikyrkans medlemmar möter den inre sekulariseringen. Där tron på grundläggande fakta alltmer ifrågasätts. Det kan vara frågor som:
-Är Bibeln verkligen Guds ord, eller innehåller den bara Guds ord?
-Tidigare självklara trosbekännelser och doktriner ifrågasätts.
-Tron på det övernaturliga ifrågasätts.
-Tron på Jesu fysiska uppståndelse ifrågasätts.
-Etiska ställningstaganden och skrivna etiska dokument som tidigare varit självklara inom frikyrkan ifrågasätts eller förnekas.

Frågan är om man överhuvudtaget är kristen om man inte tror på Jesu uppståndelse. I varje fall är tron på uppståndelsen det enda kravet på tro som anges för att bli frälst (Rom 10:9).

I samtalet om den inre sekulariseringen, om kyrkan där tron avtagit, blir Jesu fråga plötsligt förståelig och relevant: "Men Människosonen, skall han finna någon tro här på jorden när han kommer?" (Luk 18:8)


(Detta inlägg skrev jag 2009 men jag tror inte den inre sekulariseringen av kyrkan har blivit mindre sedan dess. Men jag återkommer med en artikel med rubriken "En polariserad kyrka") 

Peter Baronowsky

Inga kommentarer: