23 apr. 2020

UTMANINGEN 23 april - 4 Mos 1

DE GJORDE I ALLT SOM HERREN BEFALLT 
- 4 Mos 1

Bibelläsning: Fjärde Moseboken 1
Läs bibeltexten här

"Israels barn gjorde så, de gjorde i allt som Herren befallt Mose."  (4 Mos 1:54 FB)

Här genomför man en folkräkning. Sammanlagt inmönstrades 603.550 personer, förutom leviterna som inte skulle räknas.  De hade en speciell funktion i förbindelse med tabernaklet.

Hela proceduren med folkräkningen och leviternas  uppdrag avslutas med orden om att de gjorde allt som Herren befallt.

Vad säger Gud till dig att göra? Vad säger Han i sitt ord och vad hör du Honom säga personligen till dig? Kan man säga detsamma om mig och dig som man sa om israeliterna i 4 Mos 1: "De gjorde allt som Herren befallt Mose"?

Vår lydnad till Herren och till Guds ord är det yttersta tecknet på vår kärlek till Gud. Jesus säger: "Den som har mina bud och håller fast vid dem, han är den som älskar mig" (Joh 14:21).

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Den som har mina bud och håller fast vid dem, han är den som älskar mig" (Joh 14:21)
___________________
Översikt:
- Vers 1-47
Israels menighet mönstras, den ena stammen efter den andra
- Vers 48-54
Leviterna speciella uppdrag

Kommentar: 
Alla vapenför män från tjugo år och uppåt räknades. Man beräknar att hela folket var över två miljoner (603.550 män över 20 år). Ca fyra hundra år tidigare de varit runt sjuttio personer som flyttade till Josef i Egypten på grund av hungersnöd. Gud hade sagt att han skulle göra dem till ett stort folk (1 Mos 12:2f). Gud glömmer inte vad han lovat.

Till eftertanke:
- Vad säger Gud till dig att du bör göra? Vad säger Han i sitt ord och vad hör du Honom säga personligen till dig? Kan man säga detsamma om mig och dig som man sa om israeliterna i 4 Mos 1: "De gjorde allt som Herren befallt Mose"?

Inga kommentarer: