15 sep. 2024

Dagens andakt, den 15 september

 


”Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd förbliva över dig. Än en gång skall jag upprätta dig… Än en gång skall du ta upp din tamburin och dra ut i dans bland dem som är glada… Än en gång skall du plantera vingårdar…och… njuta av frukten” (Jer 31:3-5) 

Jag älskar när Bibeln upprepar sig, så som i dagens bibelord. När vi vill inpränta något viktigt använder vi oss av upprepningar, och så gör Gud också. I dagens ord är det orden ”än en gång” som upprepas tre gånger. Orden riktas till människor som en gång haft det rätt ställt med Gud men misslyckats i sitt andliga liv - människor som fått uppleva konsekvenserna av sin olydnad. De har hela tiden varit älskade av Gud och föremål för hans nåd, och nu vill Gud inpränta hopp i dem om en ljus framtid med upprättelse, glädje och välstånd.

Dagens bibelord är en stark uppmuntran till oss kristna, som misslyckas på olika sätt hela tiden. Guds löfte ”än en gång” är inte grundat i ditt och mitt beteende, utan i Guds eviga kärlek. Därför håller det att bära med sig in i varje ny dag.

BÖN

 Tack Jesus för att det finns en ny början, hur hopplös situationen än kan verka. Tack Jesus för att du har förberett ett ”än en gång” också för mig.

UTMANINGEN - NU BÖRJAR VI LÄSA HESEKIEL!

 


HESEKIEL

Hesekiel verkade först i Juda och profeterade domsförkunnelse över folkets sätt att leva.

Daniel fördes bort i fångenskap 605 f.Kr. Tretton år senare fördes Hesekiel i fångenskap till Babylon 597 f.Kr.

Då Jerusalem föll och de flesta av de resterande judarna fördes bort till Jerusalem 587 f.Kr. fick Hesekiels profeterande ett nytt innehåll. Då talade han tröst till folket och att man en gång skulle få återvända till sitt land.

Den sista delen av Hesekiels bok är en framtidsvision om den sista tiden och det nya Templet.

 

EN HIMMELSK SYN – Hesekiel kapitel 1 

Bibelläsning: Hesekiel 1
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ezekiel%201&version=SFB15

"I det trettionde året, på femte dagen i fjärde månaden, när jag var bland de bortförda vid floden Kebar, öppnades himlen och jag fick se syner från Gud." (Hes 1:1 FB)

Hesekiel, bortförd i fångenskap i Babylon, fick se hur himlen öppnades och han fick se syner från Gud (vers 1).

Han såg väsen som han försöker beskriva. Väsendena var människoliknande. De hade människohänder (vers 8) och deras ansikten liknade människoansikten (vers 10). De liknade "eldsglöd som brann likt facklor" (vers 13). 

Om dessa väsen skriver Hesekiel: "De gick rakt fram. Dit Anden ville gå, dit gick de, och när de gick behövde de inte vända sig" (vers 12).

I Hesekiels himmelska syn kan jag se en beskrivning av de kristna i den sista tiden. Herren uppreser en armé av människor som har bestämt sig. De behöver inte vända sig om. De är brinnande, döpta i Ande och eld. De är lyhörda för den Helige Ande och går dit Anden leder utan att frukta. De går rakt fram.
Amen, låt det ske. 

_______________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
De gick rakt fram. Dit Anden ville gå.
_______________________________

Innehåll kapitel 1:
Hesekiels syn om de fyra väsendena och Herrens tron

Kommentar:
Då Jerusalem erövras och templet och Jerusalems murar rivs ned, finns redan Hesekiel i fångenskap i  Babylon. Han fördes bort i en tidigare deportation år 597  f.Kr.

Den slutliga deportationen skedde då Sidkia var kung i Juda 586 f.Kr. Då slutade Juda existera som en självständig stat.

I kapitel 1 får Hesekiel se en syn om den sista tiden. Synen uttrycker både i form och innehåll de syner som Jesaja fick uppleva (Jes 6) och senare Johannes i Uppenbarelseboken (Upp 4).

Till eftertanke:
De som beskrivs i kapitlet går rakt fram, dit Anden ville gå.
- Kan det vara en bild på Guds folk i den sista tiden? Vad talar för det? Vad talar mot det?

14 sep. 2024

Dagens andakt, den 14 september

”Herren är min Herde, ingenting skall fattas mig…” (Ps 23:1) 

Philip Keller berättar i sin betraktelse över den 23:dje psalmen om en tacka, som var ett fantastiskt vackert får, med stark fysik, en utmärkt päls, ett vaket ansikte och vackra ögon. Hon fick kraftiga lamm som växte till sig snabbt. Men trots allt detta hade hon ett allvarligt fel. Hon var rastlös och missnöjd. Hon försökte ofta krypa under stängslet ut i friheten. Oavsett hur fint bete herden hade ordnat åt henne ville hon ut på andra sidan. Det allvarliga var att den tackan lärde sina lamm att göra samma sak och hon var ett dåligt föredöme för de andra fåren. Till slut måste Keller, som herde för flocken, göra sig av med den fina tackan, även om det var ett svårt beslut att fatta, för Keller älskade den här tackan lika mycket som de andra fåren.

Gud vill att vi kristna ska vara förnöjsamma över den fantastiska omsorg som Herren, vår herde visar. Han väntar på att vi precis som David ska förstå att när Herren är vår herde fattas det oss ingenting. Hans belöning är när fåren är nöjda och trygga i hans vård

BÖN

Jesus, du min gode herde, jag vill vara förnöjsam idag och tacksam över allt du gör för mig och vad du har berett för mig idag.

SYNDENS KONSEKVENSER - Klagovisorna 5

Bibelläsning: Klagovisorna 5
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Lamentations%205&version=SFB15

"Glädjen är borta från vårt hjärta, vår dans är förvandlad till sorg. Kronan har fallit från vårt huvud. Ve oss, att vi syndade så!" (Klag 5:15-16 FB)

Synden får alltid konsekvenser. Det kan vara vår egen synd som drabbar oss. Men det kan också vara andra människors synd som drabbar oss.

Det finns visserligen förlåtelse för all synd, men synden får alltid konsekvenser. Det kan vara något så litet som ett ord som träffar någon och som förmörkar livet för denne under flera år. Synden får alltid konsekvenser.

I Klagovisorna anklagar man ingen annan. Man erkänner klart att lidandet beror på den egna synden (vers 16). Men samtidigt finns det ett hopp som utformas som en bön till Gud om att få vända tillbaka och att på nytt få uppleva förnyelse (vers 21). 

_______________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Synden får alltid konsekvenser
_______________________________

Innehåll kapitel 5:
Folkets bön i djupaste förnedring

Kommentar:
Klagovisorna sammanfattas i kapitel 5. Situationen är nästan hopplös, men någonstans finns det i alla fall ett litet hopp om att allt det onda en dag ska vända. För Gud kan väl ändå inte överge oss för alltid? (vers 20).

Och Jeremia ber: "Ta oss till dig igen, Herre, så kommer vi tillbaka. Förnya våra dagar som förr" (vers 21).

Till eftertanke:
Vi får idag komma till Herren med samma bön: "Förnya våra dagar som förr"

13 sep. 2024

Dagens andakt, den 13 september

Från  DAGBOKEN - Rut Baronowsky 

”Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren… Jag är den gode herden, och jag känner mina får, och mina får känner mig.” (Joh 10:11, 14 FB)

Bibelns beskriver ibland de kristna som får. Gud vill säga något viktigt med denna bild. Fåren är så beroende av sin herde, och så måste vi vara beroende av Jesus. Men bilden talar också starkt om hurdan herden är. Han gläder sig över sin flock. Han gör allt han kan för att förse fåren med det bästa betet, de grönaste ängarna, och friskt vatten och han skyddar dem från stormar, fiender, sjukdomar och parasiter som lätt kan göra fåren sjuka.

Inte alla vill identifiera sig med fåret, som är svagt och beroende. Många människor skulle hellre vara starka, självständiga och oberoende, och detta förhållningssätt stämmer kanske bättre med vår mänskliga natur. Men det är just i beroendet av herden som fårets skydd ligger. Chrystostomos på 400-talet lär ha sagt: ”Så länge vi är lamm, kommer vi att segra, för Herden beskyddar oss, men så fort vi blir vargar kommer vi att förlora, för då överger Herden oss, ty han beskyddar endast lamm, inte vargar.”

BÖN

Jesus, hjälp mig idag att gå in under ditt beskydd och ta emot din omsorg om mig som en i din älskade flock. 

Klagovisorna - DÅ PENGARNA FÖRLORAR SITT VÄRDE - Kap 4

 UTMANINGEN

Klagovisorna 4

Bibelläsning: Klagovisorna 4
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Lamentations%204&version=SFB15

"Hur har inte guldet förlorat sin glans, det ädlaste guld  förvandlats!"  (Klag 3:1)

Det ingen trodde kunde ske har skett. "Ingen kung på jorden skulle ha trott det, ingen som bor i världen" (vers 12). Fastän ingen trott det hade det skett. Jerusalem hade fallit. All rikedom var borta. Den som varit rik hade mist allt han ägde.

Det sker i våra dagar. Det kommer en ekonomisk kris. Den som har haft sin trygghet i aktier eller andra värdepapper ser hur värdet rinner bort. Den rikaste och mest framgångsrike drabbas av sjukdom och går mot döden i tidiga år. Plötsligt förlorar pengarna sitt värde och guldet förlorar sin glans. Det vi litat på försvinner.

Då kommer bergspredikans ord till oss som en påminnelse om något vi ibland glömmer: "Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också." (Matt 6:33 FB) 

_______________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Sök först Guds rike.
_______________________________

Innehåll kapitel 4:
Sions elände och smälek

Kommentar:
Jerusalems synd jämförs med Sodoms. Sodom hade utplånats för sin ondskas skull (1 Mos 19), men Jerusalems synd var större än Sodoms (vers 6). 

De som dödades vid anfallet mot Jerusalem var lyckligare än de som överlevde och som nu håller på att dö av svält (vers 9). 

De som skulle ha kunnat leda folket andligen var själva syndare och mördare (vers 13), och kung Sidkia som var smord till kung lyssnade och vägleddes av de falska profeterna (vers 20)-

Juda hade hoppats på hjälp från Egypten. Egypten hade försökt hjälpa, men inte lyckats. Jerusalem hade "förgäves sökt efter hjälp" (vers 17).

Till eftertanke:
Juda följde orättfärdiga präster och profeter. Vem "följer" du? Vilka förebilder har du?

12 sep. 2024

TORSDAGSBIBELSKOLAN - Bibelstudier från Apostlagärningarna Del 3

 

3 - Löftet om den Helige Ande

"Lämna inte Jerusalem utan vänta på vad Fadern har utlovat, det som ni har hört av mig. Ty Johannes döpte med vatten, men ni skall om några dagar bli döpta i den helige Ande." (Apg 1:4-5)


I det första kapitlet i Apostlagärningarna talar Jesus om den Helige Ande som lärjungarna skulle få ta emot om bara några få dagar. Vi ska nu se på bakgrunden till detta löfte och i kommande lektioner ska vi se på vad detta dop med den Helige Ande innebär.

Löftet"...om några dagar bli döpta i den helige Ande." (Apg 1:5), "Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft..." (Apg 1:8).

Nu var man nästan framme. Nu skulle det snart ske. Om bara några få dagar. Men detta var ingen ny plötslig tanke från Guds sida. Gud hade tänkt detta flera hundra år tidigare. Då Jesus talar om dopet med den Helige Ande säger han: "...vänta på vad Fadern har utlovat, det som ni har hört av mig" (Apg 1:4).

Fadern hade lovat det för länge sedan och Jesus hade ofta talat om det. Nu var väntetiden snart slut.

Det som Fadern lovat...
Mer än 700 år tidigare hade Fadern genom profeten Jesaja lovat att utgjuta sin Ande: "... detta till dess att Anden från höjden blir utgjuten över oss och öknen blir ett bördigt fält..." (Jes 32:15). Även profeten Joel bär fram löftet om att Gud ville utgjuta sin Ande över alla människor (Joel 3:1-5). Det är också den profetian från Joel som Petrus citerar i sin predikan på pingstdagen (Apg 2:17-21).

Johannes döparen introducerar Jesus, när Jesus ska börja sin offentliga verksamhet. Jesus presenteras på två sätt med två olika uppdrag:
1/ "Se Guds lamm, som tar bort världens synd." (Joh 1:29)
2/ "...han är den som döper i den helige Ande." (Joh 1:33)

Lammet som räddar livet var väl känt sedan den första påsken i Egypten då lammets blod hade makt att frälsa var och en som tog sin tillflykt till det (2 Mos 12).

Nu säger Johannes döparen om Jesus: Det är han som är det lammet. Det är han som genom sitt blod ska ta världens synd på sig. Men Fadern upprepar också genom Johannes löftet om att den Helige Ande skulle bli utgjuten. Och han säger att det är Jesus som ska göra det: "Han skall döpa er i den helige Ande och i eld." (Matt 3:11).

Det är dessa två saker som är utgångspunkten för Frälsningsarméns teologi: Blod och eld. Blodet som frälser från all synd och den Helige Andes eld som ger kraft till att vara Jesu vittnen på jorden.

Fader hade alltså lovat att utgjuta sin Helige Ande över människorna. Både genom profeterna i det gamla testamentet och genom Johannes döparen i det nya testamentet. Också Jesus hade talat ingående om att den Helige Ande skulle komma.

...det som ni har hört av mig (Apg 1:4)
Den Helige Ande var ett huvudtema när Jesus hade sitt tal till lärjungarna i Joh 14-16. Jesus säger till och med till lärjungarna att det är det bästa för dem att han lämnar dem. För först när han har lämnat dem skulle den Helige Ande komma till dem (Joh 16:7).

I Joh 7:37-39 talar Jesus om det som skulle hända när den Helige Ande skulle komma över dem. Livet skulle på ett nytt sätt kanaliseras genom lärjungarna. Jesus liknar det nya livet med strömmar av levande vatten som väller fram från lärjungarnas inre. Men detta skulle först ske när Jesus förhärligats, fått del av härligheten.

Apg 1 handlar om slutet av Jesu offentliga verksamhet på jorden. Den första delen av Hans uppdrag var slutfört. Det skedde på korset då Jesus uttalade orden "det är fullbordat". Han gav sitt liv för att vi skulle få leva. Jesus skulle nu bli förhärligad. Han skulle bli upphöjd till Faderns högra sida. Därefter skulle den Helige Ande bli utgjuten över lärjungarna.

Det första hade skett, det andra skulle snart ske. De skulle bli döpta med den Helige Ande.

Dagens andakt, den 12 september

 

”Om ni hade förstått vad detta betyder: Jag vill se barmhärtighet och inte offer, så skulle ni inte ha dömt de oskyldiga.” (Matt 12:7 FB)

Ordet barmhärtighet används ganska flitigt både i Gamla testamentet och i Nya testamentet. Oftast används det i förbindelse med Guds barmhärtighet. Barmhärtighet är kärlekens medlidande med de nödställda och en vilja att rädda dem ur deras belägenhet. Bibelns Gud är barmhärtig. När människor i Bibeln uppmanas att visa barmhärtighet handlar det oftast om en spegling av Guds barmhärtighet, - att vi ska uppvisa samma natur som Gud har.

Barmhärtighet har med bemötande att göra. Ett av tyskans ord för barmhärtighet är mildherzig, - att ha ett milt hjärta. Någon har sagt: När det gäller att hålla styr på dig själv – använd huvudet, men när det gäller att hålla styr på andra – använd hjärtat. 

BÖN

Jesus hjälp mig att ha ett milt hjärta, som inte dömer de människor jag kommer i kontakt med idag, även om de handlar på ett sätt som jag inte skulle göra. Och hjälp mig, att på ett klokt sätt strukturera och prioritera bland de uppgifter, som är mina idag. 

Klagovisorna 3 - NY NÅD VARJE MORGON

 UTMANINGEN

NY NÅD VARJE MORGON – Klag 3

Bibelläsning: Klagovisorna 3
Läs bibeltexten HÄR

"HERRENS nåd är det att det inte är ute med oss, ty det är inte slut med hans barmhärtighet. Den är var morgon ny, ja, stor är din trofasthet." (Klag 3:22-23 FB)

Mitt i allt klagande och lidande kan författaren se vem Gud är. Jeremia stannar upp inför Herren och väntar på Honom (vers 25) och i stillhet hoppas på Honom (vers 26).

Herren beskrivs med tre ord: nåd, barmhärtighet och trofasthet. Varje morgon du vaknar upp är Han densamme. Han möter dig med ny nåd och ny barmhärtighet. Det kan du vara säker på därför att Han är trofast

_______________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Gud är trofast - mot mig.
_______________________________

Innehåll kapitel 3:
Lidande och hopp

Kommentar:
Första delen av kapitel tre uttrycker en bottenlös sorg och besvikelse. Har allt han gjort för Herren varit till ingen nytta? Jeremia har blivit till åtlöje för alla och de sjunger nidvisor om honom (vers 14). Han har glömt vad lycka är (vers 17).
Jeremias beskrivning om sitt lidande (vers 14f) ses ofta som en profetisk förebild på den kommande Messias lidande.


Men så, helt plötsligt, förändras sinnesstämningen och Jeremia börjar prisa Gud och tala om Guds trofasthet och nåd (vers 22-25). Han åkallade Herren och Herren hörde honom och talade frid in i hans liv (vers 55-57).

Till eftertanke:
Läs igen långsamt verserna 22-26. Det är verkligen något som är värt eftertanke.

11 sep. 2024

Det var då det..

 

Inlägg på rupeba en söndagsmorgon i september 2009

Söndagsmorgon igen! Det känns som om det var igår som det var söndag sist. Men samtidigt händer det mycket under en vecka.

I måndags hade vi fått tid för att besöka Rigas Doma (Kommunförvaltningen). Vi fick träffa ledaren för "Välfärdsavdelningen" och ledaren för avdelningen för hemlösa i Riga. Vårt ärende var att vi ville ha en stor lägenhet eller ett hus i området runt Riga 2 för våra nya rekryter och soldater där. De flesta av dem är fortfarande hemlösa och vi drömmer om att få starta ett "Half-way-house" där de kan få bo.
För det första var det väl ett smärre under att de överhuvudtaget gick med på att boka ett sammanträde med oss. Frälsningsarmén i Lettland betraktas av många som en av många amerikanska sekter som kom in i landet i förbindelse med frigörelsen.
Vi blev mycket vänligt mottagna och fick både kaffe och god tid på oss att presentera vårt ärende.
Resultatet av sammanträdet var att vi skulle skriva en projektbeskrivning till kommunens fastighetsavdelning och ledaren för välfärdsavdelningen lovade att tala för vår sak gentemot fastighetsavdelningen. Vi fortsätter att be och ger inte upp hoppet.

En annan glädjande nyhet denna veckan var ett domstolsutslag. En våra många rekryter har tidigare varit i fängelse stora delar av sitt liv. Efter den senaste frigivningen blev han frälst, har gift sig med en annan nyfrälst kvinna och de båda är nu rekryter.
En skugga över hans framtid var att han blivit kallad till rätten för en stöld som han begick innan han blev frälst. Eftersom han tidigare varit i fängelse flera gånger var sannolikheten att han skulle få fängelsestraff igen mycket stor.
Kårledaren hade skrivit ett brev till domstolen där han beskrev mannens frälsning och totala livsförvandling.
Glädjen var stor då domstolen dömde honom till ett villkorligt straff, trots hans långa kriminella karriär.

De två är inte de enda rekryterna i landet. På våra tolv kårer och utposter har vi en lång kö som väntar på att få bli soldater.
-På Riga 1 har man nu tre olika grupper som går förberedelseklass för att bli soldater. Planerad soldatinvigning i december.
-På Riga 2 har man sju rekryter och planerar soldatinvigning före årets slut.
-I Daugavpils har man fyra rekryter och eventuellt blir det soldatinvigning före jul.
-På utposten i Seda har man tre rekryter och planerar soldatinvigning.
-På utposten i Drusti har man två rekryteter och planerar soldatinvigning - idag!
Jag har inte frågat runt, men jag vet att det ytterligare några som är på väg att bli soldater snart.

Under fredagen och lördagen har vi haft besök från Sverige av Kristina Frisk för våra månatliga samtal om Lettland. I fredags körde vi ned till Daugavpils fram och tillbaka för att Kristina skulle få se den stora kårbyggnaden där med sitt snart färdiga nya tak. Det blev åtta timmar i bilen. Daugavpils ligger i sydöstra delen av landet och har nästan uteslutande rysktalande befolkning.

I går tog vi med Kristina till mötet på Riga 2. Där var det som vanligt fullt i lokalen och vi fick vara med om en härlig gudstjänst med bra sång och musik och en predikan som vi inte förstod något av, eftersom den var på ryska. Efter gudstjänsten serverades en fin middag för alla hundra mötesbesökarna.

Idag är det söndag. Kristina åkte hem till Stockholm i går kväll. Rut och jag ska, tillsammans med vår tolk, åka till Drusti för att leda förmiddagsgudstjänsten och ha samtal med kårledaren. Idag blir det soldatinvigning i Drusti.

Dagens andakt, den 11 september

 

”Vid samma tid gick han upp på berget för att be, och natten igenom bad han till Gud”  (Luk 6:12)

En känd kvinnlig fotbollsprofil, Nilla Fischer lät sig intervjuas i Dagens Nyheter, våren 2007.  Hon hade redan då siktet inställt på fotbolls-VM i Kina och i artikeln beskrivs den långa vägen fram till målet och det hårda träningsprogram som hon och de andra spelarna måste underkasta sig. Det handlar om väckarklockan som ringer klockan fem på morgonen. Det handlar om 90 minuters ”powerwalk” fyra dagar i veckan, ”ensam monoton fettförbränning längs Malmös mörka gator med tidningsbud och någon tom grön buss som enda, och inte speciellt entusiastiska åskådare”.  Det är drömmen om Kina som får upp henne ur sängen. ”… vid varje fyspass plockar jag fram Kina”, säger hon. Och så kommer artikelns kanske viktigaste mening: ”Få har sett själva träningen, många har uppmärksammat resultatet”.

Jag vet inte hur ditt andliga träningsprogram ser ut. Jag vet inte hur mycket tid du tillbringar med Herren, ensam och utan entusiastiska åskådare. Jag vet inte hur dags du stiger upp. Jag vet inte heller hur starkt drömmen lever i dig, om att en dag ska Guds rike bryta igenom, och du ska få vara med. Men jag vet en sak och det är att de andliga resultaten i ditt liv står i direkt proportion till ditt andliga träningsprogram.

 

BÖN

Herre, hjälp mig att prioritera så som du prioriterade, när du valde att regelbundet gå avsides, för att ha gemenskap med din Far i himlen. Hjälp mig att avskilja tid, - god tid - för att vara tillsammans med dig i bön idag.

Klagovisorna 2 - BÖN I TIDER AV NÖD

 UTMANINGEN

Bibelläsning: Klagovisorna 2
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/quicksearch/?quicksearch=Lamentation+2&version=SFB15

"Stig upp, ropa högt i natten, när nattväkterna börjar. Utgjut ditt hjärta som vatten inför Herrens ansikte. Lyft upp dina händer till honom..."  (Klag 2:19 FB)

Detta är en bön under mycket svåra tider. Då vi möter svårigheter händer det något med vårt böneliv. Vi kan reagera med att bli helt lamslagna och inte orka be överhuvudtaget. Men vanligare är det säkert att vårt böneliv intensifieras.

Under normala omständigheter kan vårt böneliv ofta bli ytligt och formellt. Men under svåra tider blir vårt totala behov av Guds hjälp tydligt och till slut är Gud den enda som på något sätt kan hjälpa oss. Vi blir desperata att möta Gud och att få hjälp från Honom.

"Deras hjärtan ropar till Herren. Du dotter Sions mur, låt dina tårar rinna som en bäck både dag och natt. Ge dig ingen ro, unna inte ditt öga någon vila." (vers 18)
________________________________ 

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Utgjut ditt hjärta inför Herrens
ansikte. Lyft dina händer till honom.

________________________________

Innehåll kapitel 2:
Jerusalem har fallit.
Herren har övergett sin helgedom (vers 7)
Folket uppmanas att vända sig till Herren i desperat bön (vers 18-19)

Kommentar:
I det första kapitlet beskrevs Jerusalems ödeläggelse och att folkets rop efter att Gud skulle hämnas på fienden (1:22).

I det andra kapitlet beskrivs Templets ödeläggelse ( vers 6-7). Templet var den plats där Gud bodde. Där kunde man möta honom. Där kunde man offra till honom i livets alla skeden. Där firade man de stora högtiderna. Templet var centrum i folkets religion. Utan Templet fanns inte Gudsgemenskapen. Och nu fanns inte längre Templet. Tydligare kunde det inte bli: Gud fanns inte längre hos sitt folk.

Profeternas syner visade sig vara falska (vers 14) och de som går förbi det som en gång var den stora staden, hånar, visslar och skakar på huvudet (vers 15).

Jerusalems lidande beskrivs på ett sätt som för tankarna på den lidande Messias (vers 15).

Till eftertanke:
Centrum för judarnas gudsgemenskap var Templet. Och nu fanns inte Templet längre.
- Vad är centrum för din gudsgemenskap? Ett hus? En ceremoni?

10 sep. 2024

Veckans bokpresentation


Nya GT-boken genomgång av hela Gamla Testamentet kapitel för kapitel i sju
 - Peter Baronowsky. 160:- per del. Bestäm vilka delar du vill köpa och skicka ett mail till info@rupeba.se. Varje del ges ut i en studiepärm där du också kan sätta in dina egna anteckningar från bibelläsningen. Del sju ges ut som en andaktsbok från Psaltaren i Bibeln.

nya GT-boken kan användas som följeslagare till den personliga bibelläsningen, till självstudium, gruppsamtal eller för predikoförberedelser, eller helt enkelt som uppslagsbok. 

Serien går även på vår Facebook-sida med ett kapitel om dagen.

nya GT-boken del 1:
Översiktskurs över Gamla Testamentet
Första Moseboken och Andra Moseboken - Totalt 406 sidor

nya GT-boken del 2:
Från Tredje Moseboken t.o.m Ruts bok - Totalt 472 sidor

nya GT-boken del 3:
Från Första Samuelsboken t.o.m. Första Krönikeboken - totalt 408 sidor

nya GT-boken del 4:
Från Andra Krönikeboken t.o.m. Jobs bok + Ordspråksboken - totalt 421 sidor

nya GT-boken del 5:
Från Predikaren t.o.m. Klagovisorna - totalt 421 sidor

nya GT-boken del 6:
Från Hesekiel t.o.m. Malaki - totalt 360 sidor

nya GT-boken del 7 / Nya Psalmboken: 
Psaltaren. Ges ut i form av en andaktsbok med titeln "nya PSALMBOKEN". Totalt 270 sidor

Totalt 2.488 sidor gedigen bibelundervisning.

nya GT-boken kan användas som följeslagare till den personliga bibelläsningen, till självstudium, gruppsamtal eller för predikoförberedelser, eller helt enkelt som uppslagsbok. - Peter Baronowsky 

Dagens andakt, den 10 september

 DAGENS ANDAKT

”Det är bättre att ty sig till Herren än att lita på människors hjälp. Det är bättre att ty sig till Herren än att lita på mäktiga män… Herren är min kraft och mitt värn, han blev min räddning (Ps 118: 9.10.14) 

I mitt arbete har jag ibland kommit i kontakt med några av vårt samhälles mest utslagna människor; människor som många skulle betrakta som hopplöst förlorade. Min erfarenhet är dock att Gudstron lever stark bland många av dessa människor. Ibland är det kanske så att de böner, som beds av människorna som fastnat i hemlöshet och alkohol- och drogmissbruk har större makt med Gud, än många av de vackraste böner och skönaste lovsånger, som sjungs i våra kyrkor.

         Jag tror att vi har något att lära av den uteliggare som inristat följande på en parkbänk:

Om jag vaknar i morgon så är du hos mig
Och om jag inte vaknar så är jag hos dig. 

Det är ett uttalande som utstrålar en äkta trygghet, från en människa som lärt sig att lita på Gud under alla förhållanden.

BÖN

Tack att vi kan lita på dig under alla livets förhållanden. Hjälp mig idag att vända mig till dig med alla bekymmer. Tack att du är, att du har varit, och att du kommer att vara mitt värn och min räddning också i framtiden.

Klagovisorna 1- ÖVERGIVEN

 KLAGOVISORNA

Bibelläsning: Klagovisorna 1
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/quicksearch/?quicksearch=Lamentation+1&version=SFB15

"Hur övergiven sitter hon inte, den folkrika staden! Hon har blivit lik en änka." (Klag 1:1 FB)

Klagovisorna består av fem klagosånger över Jerusalems förstöring. Alla som någon gång har känt sig övergivna kan känna igen något av den bottenlösa sorgen över att det gått som det gått.

Ingen kommer längre till högtiderna, prästerna suckar (vers 4)
Alla som en gång ärade henne, föraktar henne (vers 8)
All Jerusalems härlighet är borta. Hela staden ligger utblottad i ruiner. 

Klagosångerna beskriver också orsaken till att det gått så illa "Herren är rättfärdig, men jag var upprorisk mot hans bud." (Vers 18).

Då Jerusalem vänt Gud ryggen blir sorgen och övergivenheten än större. I sådana stunder behöver vi verkligen uppleva Guds närvaro.

Detta gäller även för oss i vår tid. Vi behöver verkligen odla vår relation till Herren. Både i goda och i onda tider. För de flesta människor kommer det dagar då det enda hoppet i tillvaron är Gud. Har vi då vänt honom ryggen, då är vi verkligen övergivna. 
________________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
"Vi behöver verkligen odla
vår relation till Herren
".
________________________________

Innehåll kapitel 1:
Jerusalems sorg och ödeläggelse

Kommentar:
Juda hade räknat med hjälp från sina älskare och vänner (vers 2). Egypten hade mobiliserat en här för att undsätta Juda, men babylonierna skrämde hären tillbaka till Egypten. Juda hade okså räknat med att få hjälp av en del av sina grannländer men de hade ställt sig på Babylons sida och var med och plundrade Jerusalem.

I all sin sorg konstaterar Jeremia att Herren är rättfärdig. Orsaken till allt lidande var att Juda hade gjort uppror mot Gud (vers 18).

Jerusalems lidande (vers 12) beskrivs som en profetisk förebild på Jesu lidande.

Det vanliga slutet på sångerna i Klagovisorna är en bön. I den första sången är bönen att Gud även ska straffa dem som ödelade Jerusalem.

Till eftertanke:
Där det tidigare var sång och glädje är det nu tomt och tyst. Det enda man har kvar är minnesbilden från tiden då Templet och staden sjöd av liv.
- Hur tycker du den bilden stämmer in på församlingen idag?

9 sep. 2024

Klagovisorna 3 - NY NÅD VARJE MORGON

 

Bibelläsning: Klagovisorna 3
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/quicksearch/?quicksearch=Lamentation+3&version=SFB15

"HERRENS nåd är det att det inte är ute med oss, ty det är inte slut med hans barmhärtighet. Den är var morgon ny, ja, stor är din trofasthet." (Klag 3:22-23 FB)

Mitt i allt klagande och lidande kan författaren se vem Gud är. Jeremia stannar upp inför Herren och väntar på Honom (vers 25) och i stillhet hoppas på Honom (vers 26).

Herren beskrivs med tre ord: nåd, barmhärtighet och trofasthet. Varje morgon du vaknar upp är Han densamme. Han möter dig med ny nåd och ny barmhärtighet. Det kan du vara säker på därför att Han är trofast
______________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Gud är trofast - mot mig.
______________________________

Innehåll kapitel 3:
Lidande och hopp

Kommentar:
Första delen av kapitel tre uttrycker en bottenlös sorg och besvikelse. Har allt han gjort för Herren varit till ingen nytta? Jeremia har blivit till åtlöje för alla och de sjunger nidvisor om honom (vers 14). Han har glömt vad lycka är (vers 17).
Jeremias beskrivning om sitt lidande (vers 14f) ses ofta som en profetisk förebild på den kommande Messias lidande.


Men så, helt plötsligt, förändras sinnesstämningen och Jeremia börjar prisa Gud och tala om Guds trofasthet och nåd (vers 22-25). Han åkallade Herren och Herren hörde honom och talade frid in i hans liv (vers 55-57).

Till eftertanke:
Läs igen långsamt verserna 22-26. Det är verkligen något som är värt eftertanke.

Det var då det...



Söndagsmorgon igen! Det känns som om det var igår som det var söndag sist. Men samtidigt händer det mycket under en vecka.

I måndags hade vi fått tid för att besöka Rigas Doma (Kommunförvaltningen). Vi fick träffa ledaren för "Välfärdsavdelningen" och ledaren för avdelningen för hemlösa i Riga. Vårt ärende var att vi ville ha en stor lägenhet eller ett hus i området runt Riga 2 för våra nya rekryter och soldater där. De flesta av dem är fortfarande hemlösa och vi drömmer om att få starta ett "Half-way-house" där de kan få bo.
För det första var det väl ett smärre under att de överhuvudtaget gick med på att boka ett sammanträde med oss. Frälsningsarmén i Lettland betraktas av många som en av många amerikanska sekter som kom in i landet i förbindelse med frigörelsen.
Vi blev mycket vänligt mottagna och fick både kaffe och god tid på oss att presentera vårt ärende.
Resultatet av sammanträdet var att vi skulle skriva en projektbeskrivning till kommunens fastighetsavdelning och ledaren för välfärdsavdelningen lovade att tala för vår sak gentemot fastighetsavdelningen. Vi fortsätter att be och ger inte upp hoppet.

En annan glädjande nyhet denna veckan var ett domstolsutslag. En våra många rekryter har tidigare varit i fängelse stora delar av sitt liv. Efter den senaste frigivningen blev han frälst, har gift sig med en annan nyfrälst kvinna och de båda är nu rekryter.
En skugga över hans framtid var att han blivit kallad till rätten för en stöld som han begick innan han blev frälst. Eftersom han tidigare varit i fängelse flera gånger var sannolikheten att han skulle få fängelsestraff igen mycket stor.
Kårledaren hade skrivit ett brev till domstolen där han beskrev mannens frälsning och totala livsförvandling.
Glädjen var stor då domstolen dömde honom till ett villkorligt straff, trots hans långa kriminella karriär.

De två är inte de enda rekryterna i landet. På våra tolv kårer och utposter har vi en lång kö som väntar på att få bli soldater.
-På Riga 1 har man nu tre olika grupper som går förberedelseklass för att bli soldater. Planerad soldatinvigning i december.
-På Riga 2 har man sju rekryter och planerar soldatinvigning före årets slut.
-I Daugavpils har man fyra rekryter och eventuellt blir det soldatinvigning före jul.
-På utposten i Seda har man tre rekryter och planerar soldatinvigning.
-På utposten i Drusti har man två rekryteter och planerar soldatinvigning - idag!
Jag har inte frågat runt, men jag vet att det ytterligare några som är på väg att bli soldater snart.

Under fredagen och lördagen har vi haft besök från Sverige av Kristina Frisk för våra månatliga samtal om Lettland. I fredags körde vi ned till Daugavpils fram och tillbaka för att Kristina skulle få se den stora kårbyggnaden där med sitt snart färdiga nya tak. Det blev åtta timmar i bilen. Daugavpils ligger i sydöstra delen av landet och har nästan uteslutande rysktalande befolkning.

I går tog vi med Kristina till mötet på Riga 2. Där var det som vanligt fullt i lokalen och vi fick vara med om en härlig gudstjänst med bra sång och musik och en predikan som vi inte förstod något av, eftersom den var på ryska. Efter gudstjänsten serverades en fin middag för alla hundra mötesbesökarna.

Idag är det söndag. Kristina åkte hem till Stockholm i går kväll. Rut och jag ska, tillsammans med vår tolk, åka till Drusti för att leda förmiddagsgudstjänsten och ha samtal med kårledaren. Idag blir det soldatinvigning i Drusti.

Vittnesbördet: Fredrik hittade den djupa glädjen

Många skulle säga att han levde ett drömliv som professionell freestyle-motocrossåkare. Fredrik Berggren hade framgång, status, pengar och fick resa världen runt med fest och kvinnor.

Men på insidan växte ett fruktansvärt tomrum.

Dagens andakt, den 9 september

 DAGBOKEN

”Gör er inga bekymmer, utan när ni åkallar och ber, tacka då Gud och låt honom få veta alla era önskningar. Då skall Guds frid, som är mera värd än allt vi tänker, ge era hjärtan och era tankar skydd i Kristus Jesus.” (Fil 4:6)

När jag frestas att tänka att det inte lönar sig att be, måste jag komma ihåg, att även om min bön inte gett det resultat jag förväntade, så kanske den förhindrade att något ännu värre fick ske. Jag brukar tänka mig bönen som en dragkamp. Min bön kanske inte gör att märket flyttas omedelbart i den riktning jag vill, men bönen håller emot så att märket inte flyttar sig i motsatt riktning.

Dagens bibelord uppmuntrar oss att låta Gud få veta alla våra önskningar. Ordet lovar inte att vi ska få alla önskningar uppfyllda, men ordet lovar att vi ska få frid, och jag vet inget som är mer betydelsefullt än att ha frid i sitt inre.

BÖN

Tack för att du Herre är intresserad av allt som händer i mitt liv. Tack för att jag får tala om vilka behov jag har, både när det gäller mig själv och dem som står mig nära. Och tack för att jag kan få frid i mitt inre när jag har bett, därför att jag vet att du vet vad som är bäst för mig och de mina.

KLAGOVISORNA

Introduktion till läsningen av Klagovisorna

Klagovisorna är den kanske dystraste boken i bibeln. Den skrevs efter Jerusalems fall 587 f.Kr och består av fem fristående dikter eller sorgesånger som berättar om hur judarna sörjer templets och Jerusalems förstörelse. Dikterna skildrar nöden i den erövrade staden med stark inlevelse och på ett rakt och känslofyllt språk. Guds tempel har raserats och folket ser detta ofattbara som ett tecken på att Gud har lämnat dem i fiendens hand därför att de inte har hållit sina löften till Gud. Klagovisorna skildrar deras ånger men också hur de i sin sorg ser fram mot bättre tider.

(Från Allt om Bibeln)

8 sep. 2024

Tidig söndagsmorgon den 8 september 2024

 

 Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet


Förra söndagen medverkade musikkåren i Västerås på en friluftsgudstjänst i Ugglas park i Strängnäs. Det är kåren i Strängnäs som anordnar dessa friluftsmöten och kårens ledare, Daniel Viklund sjöng och predikade. Ca 130 människor hade tagit plats i bänkarna för att vara med på gudstjänsten.
Mot slutet av gudstjänsten började det regna och förvånansvärt många stannade kvar i regnet ända till gudstjänstens slut.

Under veckan har vi också haft möjlighet att besöka "Strömstadsfamiljen" med barn och barnbarn.

Men nu är det söndag igen och idag har kåren i Västerås en kårdag som markerar starten på höstterminens verksamheter. Samlingen äger rum på Harakers Bygdegård, norr om Västerås. Vi räknar med att det blir ca 40 deltagare som samlas för gemenskap med olika aktiviteter, undervisning, inspiration inför hösten och bön.

Ikväll är det ekumenisk bön på Frälsningsarmén kl.18:00. Vi samlas från de olika kyrkorna och församlingarna till bön den första söndagen varje månad. Gäst ikväll är evangelisten Ingemar Helmner. Det väcker en del minnen. Ingemar och jag var talare på en tältmöteskampanj på lägergården Högaberg i Örserum mellan Tranås och Gränna. Rut och jag hade nyligen kommit tillbaka till Sverige efter att ha arbetat som lärare på Jelöy Folkehögskole i Norge i nio år. Vi bodde då i Borås. Det måste ha varit någon gång runt 1989! Det är alltså 35 år sedan. Vart har alla åren tagit vägen?

Ja, vi arbetade tjugo år på Frälsningsarméns Sociala Institut, ett utbildningsinstitut för Frälsningsarmén i Sverige. Därefter blev vi ledare för Frälsningsarmén i Lettland under tre och ett halvt år. Därefter blev det ytterligare fyra år som mentorer för frälsningsofficerare i Norge. Idag är vi fortfarande mentorer för ett antal frälsningsofficerare i Sverige.

Under de här åren har vi också fått privilegiet att förkunna i många olika länder: Kanada, USA, Argentina, Island, Färöarna, Norge, Danmark, Sverige, Finland, Lettland, Polen, Moldavien, Tyskland, England, Spanien, Sydafrika, Ryssland.

Men Rut och jag är fortfarande aktiva i det verk Gud har kallat oss till. Under nuvarande höstterminen har vi inbjudningar att tala på många olika platser i Sverige och Norge.

För den som vill "följa med" på våra olika resor kan du följa med på "Tidig söndagsmorgon" på vår Facebook-sida. Varje söndag kommer jag säkerligen att skriva något om detta.

Och till alla som följer med i vårt bibelläsningsprogram UTMANINGEN, läser vi idag det sista kapitlet på Jeremia bok. I morgon börjar vi med Klagovisorna.

Men nu önskar jag dig en välsignad ny vecka,
Peter Baronowsky