6 sep. 2018

Vi har en värderingskris i vårt land


- Ruth Nordström i Världen idag -

Valet närmar sig med stormsteg. Det blir en rysare, ett riktigt ödesval. Under de senaste veckorna har tonen i debatten blivit allt hetsigare och frågorna ställs på sin spets. Vem eller vilka ska få makten i Sverige?

Bortom sakfrågorna, bortom affischerna och vallöftena, finns ytterst sett en avgörande fråga: Vilka värderingar ska få störst utrymme i Sverige? För bakom politiken, bakom de politiska ledarna, står människor. Människor med värderingar. Och det är värderingarna som avgör vilka frågor som prioriteras och vilka val som görs. Det är dessa värderingar som i slutänden kommer att påverka samhällets riktning och människors vardag.

Sverige anses i dag vara världens näst mest sekulariserade land. Många krafter i samhället vill göra sekularism till en överordnad, ”neutral” norm − trots att sekularism inte på något sätt är neutralt, utan en filosofisk övertygelse och en grundhållning bland andra.

Resultatet av sekulariseringen visar sig främst när det gäller värderingar och synen på människan. Människans värde mäts i förmåga, produktivitet, samhällsnytta och önskvärdhet. Vi får ett utsorteringssamhälle, där barn med oönskade egenskaper sorteras bort och fråntas rätten till liv, och där gamla, sjuka och ”improduktiva” människor ses som en belastning och kostnad för samhället och erbjuds en ”värdig död” − läs, rätten att dödas, av sig själv eller av vårdpersonal....


I ett sekulariserat samhälle upphöjs så småningom sekularismens norm till den enda, förhärskande, rätta normen. Den så kallade ”toleransens” mångfärgade flagga blir snart odemokratiskt enfärgad, och den verkliga toleransen för oliktänkande krymper i takt med att åsiktskorridoren smalnar alltmer till en trång, likstöpt form, där endast de politiskt korrekta och godkända åsikterna får utrymme.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: