30 aug. 2019

Lektion 6 – Bön



Detta är det sjätte avsnittet i bibelstudieserien från Efesierbrevet. De tidigare avsnittet kan du läsa här:  https://rupeba.blogspot.com/2019/08/bibelskolan-efesierbrevet.html
_____________________
Bön är ett centralt tema i Efesierbrevet. Hela gudomen, hela treenigheten samverkar för att dra oss in i gemenskap med Gud: ”Ty genom honom (Jesus) har vi båda i en och samme Ande tillträde till Fadern.” (Ef 2:18)

Förbön
Vad vi oftast tänker på då vi talar om bön är säkert den slags bön där vi ber något (Ef 1:17; Ef 6:18).
Det kan handla om saker vi önskar få eller saker vi önskar ska hända med oss själva eller med någon annan.
Det finns de som frågar om vi verkligen har lov till att be om allt, eller om vi bara bör be om saker som vi verkligen behöver.
Guds ord säger klart att vi får be om allt som vi önskar. I Filipperbrevet uppmanas vi att lägga fram alla våra önskningar för Gud. Vi har inte löfte om att få allt vad vi ber om, men vi kan få uppleva att bara det att få nämna det inför Gud lättar vår börda och fyller oss med Guds frid:
”...låt Gud i allt få veta era önskningar genom åkallan och bön med tacksägelse. Då skall Guds frid som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och tankar i Kristus Jesus” (Fil 4:6-7).
Många kristna har fått hjälp till ett disciplinerat böneliv genom att använda en bönebok. Om vi inte kommer ihåg vad vi har bett om, går vi också miste om välsignelsen av att bli bönhörd när Gud svarar. Gud svarar alltid på bön. Antingen svarar han ja, nej eller vänta.
Om vi vill få tydliga bönesvar måste vi vara tydliga i våra böner. Om vi bara ber att Guds ska välsigna hela jorden är det svårt att veta om vi blivit bönhörda eller inte.

Tacksägelse
Tacka alltid vår Gud och Fader för allt i vår Herre Jesu Kristi namn” (Ef 5:20).
Tacksägelse är när vi tackar Gud för hans gärningar, hans bönesvar och för det han kommer att göra.
Tacksägelse stärker tron. När vi ser tillbaka vad Gud har gjort och vi tackar honom för det växer vår tro och vi får frimodighet att komma till Gud med våra bönebehov.
Tacksägelse är frigörande. När vi tackar Gud för hans gärningar, frigörs vår blick från våra egna starkt begränsade möjligheter till Guds obegränsade möjligheter.

Lovsång
Lovsång och lovprisning ligger nära tacksägelsen. En skillnad kan vara att tacksägelsen fokuserar på Guds gärningar och lovsången på Guds person.
Lovsången för oss, kanske mer än annan slags bön i direkt förbindelse med Gud själv. Därför beskrivs lovsången också som en port: ”Du skall kalla …dina portar för lovsång” (Jes 60:18).
Lovsångsporten för oss fram till Gud själv (Se också Ps 100:4). I andra slag av bön är vi upptagna med sakerna, det vi önskar att få eller det vi tackar honom för. I lovsång är vi upptagna av Gud själv.
I förbön vill vi ha saker, välsignelser. I Lovsång vill vi ge till Gud utan tanke på egen vinning.

Tillbedjan
Tillbedjan är då lovsången går över i stillhet. Aktiviteten avstannar och vi bara är framför honom. Tillbedjan kan vara en ordlös gemenskap med Gud: ”Bli stilla och besinna att jag är Gud” (Ps 46:11) ”Var stilla inför Gud och vänta på honom” (Ps 37:7).
När vi blir stilla inför honom kan vi kanske höra honom tala. Gud talar i första hand till oss genom bibelordet. Men i stillheten inför honom kan vi också få ta emot tankar och vägledning.
Bön är inte bara då vi talar till Gud om vad vi tycker att han bör göra. Vi måste också låta Gud tala till oss om vad vi bör göra.

Bönestunden
En hjälp till dig som tycker det är svårt att disponera din bönestund: Börja med lovsång och tacksägelse som för dig fram inför Gud och styrker din tro så att du kan fortsätta bönen med dina bönebehov. Avsluta med en stund av lovprisning och tillbedjan. Både bönen i Ef 3:14-21 och FaderVår i Matt 6:9-13 är disponerade på det sättet.

Frågor för samtal och självstudium
Läs: Efesierbrevet 2:11 – 3:21
Studera några av bönerna i Bibeln och försök hitta exempel på de olika böneformerna:
-Förbön: Vad ber man om?
-Tacksägelse: Vad tackar man för?
-Lovsång/tillbedjan: Hur beskriver och upphöjer man Guds väsen?
Exempel på böner att studera:
  1. Bönen i Ef 1:15-23
  2. Bönen i Ef 3:14-21
  3. FaderVår i Matt 6:9-13
Samtala om egna erfarenheter från bönens värld:
  1. Exempel på bönhörelse
  2. Exempel på då bönelivet känns torrt och det känns som om bönen inte når fram.
  3. Hur kan man finna en väg ut från ett torrt böneliv?
  4. Ge exempel på hur tacksägelse, lovsång och tillbedjan påverkar det kristna livet
  5. Om någon i gruppen använder gåvan att tala i tungor (1 Kor 14:2) kan gruppen tala om vilken hjälp och nytta det ger.

Inga kommentarer: