27 sep. 2019

Känd psykiater: Genus-teorier är kvacksalveri

- Världen idag -
”Vanföreställning”, ”kvacksalveri”, ”genusmardröm?” – i sin nya bok "Det stora könsexperimentet" går psykiatern David Eberhard till hårt angrepp mot genusvetare. – Om man ignorerar biologi, då är man ute och cyklar totalt, säger han i Studio ett.

Att förskolor, universitet och myndigheter i hög utsträckning använder sig av genusteorier är inget som uppskattas av David Eberhard, överläkare i psykiatri och verksamhetschef för Prima barn- och vuxenpsykiatri. I den nyutkomna boken "Det stora könsexperimentet" sågar han teorierna och menar att de inte utgår från verkligheten. 

– När man diskuterar jämställdhet i dag så bortser man väldigt ofta från de biologiska skillnader som finns mellan män och kvinnor, säger han i en intervju med Studio ett.

Han exemplifierar med att man, när man diskuterar yrkesval, ofta utgår från att ”könsmaktsordningar”, ”patriarkatet” och ”strukturer” ligger bakom det faktum att män ofta väljer en viss typ av jobb och kvinnor en annan. I själva verket kan det vara så att en person väljer ett yrke för att han eller hon faktiskt vill arbeta med det, menar han.

– Som grupp ”man” och ”kvinna” har man lite olika egenskaper som är genetiskt ärftliga. Sedan varierar det naturligtvis mycket mellan enskilda individer, säger han.


Läs mer här:  https://www.varldenidag.se/nyheter/kand-psykiater-genus-teorier-ar-kvacksalveri/reprim!s1FhAevDdKHmiaRj3up38A/

Inga kommentarer: