15 jan. 2020

Dumdristigt att försöka stoppa nyetableringar

- Olof Edsinger i Världen idag -
I onsdags presenterade regeringens särskilde utredare Lars Arrhenius sitt 600 sidor långa betänkande på temat Nya regler för skolor med konfessionell inriktning. Utredningen, som påbörjades för knappt två år sedan, har under resans gång fått två tilläggsdirektiv....

...Betydligt mer bekymmersamt blir det i fråga om etableringsstoppet. Men även här är det en blandad bild som träder fram. Faktum är att utredaren i allt väsentligt argumenterar emot det förslag som han i slutändan känner sig nödgad att leverera!

För dem som har satt sig in i saken kan detta inte komma som en överraskning. Det räcker nämligen att läsa konventionstexterna för att se hur problemen tornar upp sig. Det mest graverande exemplet torde vara EU-stadgans formulering om ”Friheten att inrätta undervisningsanstalter” som – på tvärs med utredningens förslag – ger föräldrarna möjlighet att ”tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa, filosofiska och pedagogiska övertygelse” (14:3).

Konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter slår därtill fast: ”Ingen bestämmelse i denna artikel skall tolkas som att den inskränker en fysisk eller juridisk persons rätt att grunda och driva utbildningsanstalter” (13:4).

Och då har vi inte nämnt FN:s barnkonvention, som den 1 januari blev svensk lag och som säger: ”Konventionsstaterna ska respektera barnets rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Konventionsstaterna ska respektera föräldrarnas … rättigheter och skyldigheter att på ett sätt som är förenligt med barnets fortlöpande utveckling ge barnet ledning då det utövar sin rätt” (14:1–2).

Som Lars Arrhenius sammanfattade det hela på presskonferensen: Det finns ”vissa utmaningar” när det gäller relationen mellan utredningens förslag och våra grundläggande fri- och rättigheter!


Läs mer här:  https://www.varldenidag.se/ledare/dumdristigt-att-forsoka-stoppa-nyetableringar/reptag!RRZEaC1w0xBM0Eg6LYBAA/

Inga kommentarer: